Slovenija
91 ogledov

Amerika: ne tako zelo obljubljena dežela za študente

Študenti Saša Despot
Delo. Vsako leto v ZDA na delo odide do sto slovenskih študentov. Za to morajo najprej plačati, nato pa opravljajo slabo plačana dela.

"V večini primerov gre za pridobivanje novih izkušenj, izboljšanje angleščine, spoznavanje države in novih prijateljev. Zaslužek je sicer dodatna motivacija, ampak redko glavni razlog," o vse pogostejših odhodih domačih študentov na delo v Združene države Amerike (ZDA) pravi Blaž Jemc iz STA potovanj. Pravi, da se zaradi slabših pogojev dela ne pritožujejo.

Natakarji in čistilke

Ameriška vlada ponuja poletno vizo, ki od študentov zahteva, da v ZDA tri mesece delajo, nato pa lahko en mesec potujejo. Večinoma opravljajo sezonska dela v gostinstvu in turizmu, "torej delo v kuhinji, strežbi, pri pripravi hrane, na blagajni, pospravljanje sob," razlaga Jemc. Urna postavka se giblje okoli osem dolarjev na uro, več lahko študenti zaslužijo z napitninami.

Če hočeš delati, plačaj

Študenti morajo za prijavo na program plačati od 360 do 570 evrov, odvisno od tega, ali si delo iščejo sami ali ne. "Zaradi določil ameriške vlade se morajo na delo odpraviti v sklopu plačljivega sponzorstva, prek katerega pa v zameno dobijo zavarovanje, pomoč pri iskanju dela, podporo pred odhodom in po njem ter pomoč pri vsej preostali birokraciji," pravi Jemc. Dodaja, da delodajalci pogosto ponujajo ugodnejšo ali brezplačno namestitev "in tudi stroški hrane niso tako visoki. Zaslužek je dovolj visok, da študenti lahko privarčujejo dovolj denarja za potovanje in nakupe," meni Jemc in dodaja, da jim največ težav povzročajo kulturni šok, slabi odnosi na delovnem mestu in prehranjevalne navade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.