Svet
12 ogledov

Ameriška senatorja za armado sto tisoč vojakov proti IS

Vojaki Islamske države Profimedias
Republikanska senatorja iz Arizone in Južne Karoline menita, da bi bilo potrebno spremeniti strategijo boja proti Islamski državi v Iraku in Siriji. V nastopu na televiziji CBS sta kritizirala politiko predsednika Obame, ki naj ne bi vodila do zmage proti teroristom.

Ameriška senatorja John McCain in Lindsay Graham pozivata k spremembi strategije boja proti Islamski državi v Iraku in Siriji. Senatorja menita, da bi bilo potrebno spraviti skupaj armado 100.000 vojakov večinoma iz sunitskih držav Bližnjega vzhoda in okrog 10.000 ameriškimi vojaki. Senatorja prav tako želita, da se število ameriških vojakov v Iraku poveča na 10.000.

Zračni napadi in delovanje ameriških posebnih enot v manjšem številu po njunem prepričanju ni dovolj. Potem ko bi porazili Islamsko državo, pa bi zavzeto oziroma osvobojeno ozemlje v Siriji držale pod nadzorom mednarodne sile sunitskih držav.

Bela hiša se na predloge senatorjev ni odzvala, iraški premier Haider al Abadi pa je v odzivu na izjave ameriških senatorjev o vpoklicu ameriških vojakov sporočil, da ima Irak dovolj sil za boj proti IS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Iraška vlada pozdravlja povečanje podpore z orožjem ter usposabljanjem in prek zračne podpore mednarodnih partnerjev v naši vojni proti IS," je dejal Abadi in dodal: "Potrjujemo, da ima Irak dovolj mož in odločnosti, da premaga IS in druge podobne kriminalne skupine."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.