Svet
7 ogledov

Ameriškemu vojaku dosmrtni zapor

Robert Bales Reuters
Odplazil se je iz oporišča, pobijal, se vrnil, povedal sovojaku, kaj je storil, in šel v drugo vas ponovit morijo.

Višji vodnik ameriške vojske Robert Bales, ki je marca lani v dveh afganistanskih vaseh ubil 16 ljudi, je bil danes obsojen na dosmrtno zaporno kazen brez možnosti pogojnega izpusta. Bales se je sicer izrekel za krivega uboja Afganistancev, da bi se izognil smrtni kazni.

Nečastno odpuščen

Šestčlanski vojaški sodni svet je sodbo izrekel po manj kot dveh urah posvetovanj. Bales, ki se je še v četrtek opravičil za svoje zločine, ob izreku kazni ni kazal nobenih čustev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrivaj pobijal

Bales se je marca lani zgodaj zjutraj prikradel najprej v vas Alkozaj na jugu države v provinci Kandahar in s pištolo ter avtomatsko puško pobil več ljudi. Nato se je vrnil v oporišče Belambay in kolegu povedal, kaj je storil. Vojak mu ni verjel in je šel nazaj spat, Bales pa je odšel v drugo vas, Nadžiban, in ponovil pokol.

Balesovo dejanje je sprožilo hude demonstracije in ameriški vojski, ki je morala ustaviti bojne operacije proti talibanom in teroristom, nakopalo kup težav. Preiskovalci so lahko na kraj dogodka prišli šele tri tedne po pokolu.

Komentarjev 1
  • privat 21:56 23.avgust 2013.

    kaj vojakov ne pregledajo strokovnjaki preden oblečejo državno uniformo??