Svet
110 ogledov

Ameriški policist obtožen umora

Posnetek umora Samuela DuBosa
1/5
EPA
Ameriški policisti so letos pri opravljanju svoje dolžnosti ubili že 664 oseb, med njimi je bilo 321 oseb bele polti in 174 oseb črne polti.

Ameriški policist Ray Tensing, ki je bil zaposlen pri Univerzi v Cincinnatiju, je 19. julija med prometno kontrolo ustrelil neoboroženega Afroameričana Samuela DuBosa v glavo. DuBose je zaradi poškodbe takoj umrl, policist pa je na postajo javil, da se je z Afroameričanom zapletel v spor in ga je ustrelil, ker se je bal za svoje življenje. Drugemu policistu, ki je prispel nekaj minut kasneje, pa je Tensing razložil, da ga je Dubose z avtom vlekel nekaj metrov in ga je zato ustrelil.

Trditve Tensinga so se izkazale za neresnične. Kamera, ki jo je imel policist pritrjeno na uniformo, je posnela celoten pogovor med Tensingom in DuBosom. Ni bilo spora, ni bilo vlečenja policista po tleh, kamera je le posnela, kako Tensing po nekaj minutah pogovora ustreli Afroameričana v glavo. DuBosev avto se je nato še nekaj metrov odpeljal, preden se je zaletel v oviro in tam obstal.

Nesmiselno, nespametno dejanje policista

Ray Tensing | Avtor: EPA EPA

"Tensinga bomo preganjali zaradi umora. Dokazi ustrezajo zakonom in zato ga bomo preganjali. Tukaj ni pomembno ali si policist ali papež Frančišek, odkrito rečeno me ne zanima kdo stoji pred mano," je na tiskovni konferenci povedal vidno jezni državni tožilec Joseph Deters. "To je najbolj nesmiselno in nespametno dejanje policista, ki sem ga kdaj zasledil, popolnoma nedopustno," je dodal Deters.

Sedaj se bo moral Tensing zagovarjati pred veliko poroto, družina umorjenega DuBosa pa razmišlja tudi o tožbi proti policistom, ki so kasneje prispeli na kraj zločina. "Podpirali so njegovo zgodbo o sporu, ki ga ni bilo. Morali bi videti, da ga avto ni vlekel po tleh, saj ni imel odrgnin," je za Guardian povedal odvetnik družine Mark O'Mara in dodal, da je bil presenečen nad jasnimi besedami državnega tožilca. Ta je namreč jasno pokazal svoje ogorčenje.

Nepotrebna prometna kontrola s smrtnim izidom

Shod za Samuela Dubosa | Avtor: EPA EPA

"Očitno je, da DuBose policista ni vlekel za sabo. Pri ogledu posnetka smo ugotovili, da je DuBose zaprl vrata in vžgal avto. Avto se je zelo počasi premikal, Tensing pa se je postavil ob okno in ustrelil DuBosa," je razložil videno Deters in dodal, da je policist očitno popolnoma izgubil kontrolo in zlonamerno ustrelil Afroameričana. "Ni se ukvarjal z nekom, ki so ga iskala zaradi umora. Ustavil ga je, ker mu je manjkala sprednja registrska tablica. To je popolnoma neumen razlog za prometno kontrolo, nikakor pa se ne bi smelo končati z umorom."

Družina DuBosa je medtem prebivalce Cincinnatija pozvala naj protestiratjo miroljubno. "Želimo si, da bodo shodi mirni, saj je bil miroljuben tudi moj sin. Sam je bil pošten človek, nikoli ni bil nasilen, zato si tudi želimo, da bo njegova zapuščina miroljubna," je soobčane opozorila Audrey DuBose, mati umorjenega. 

Opozarjamo, da je posnetek nazoren!

Komentarjev 8
  • allstarr111 23:21 30.julij 2015.

    Popolnoma enako verjam, pa sej po statistiki v subtitle članka to piše Citat" Ameriški policisti so letos pri opravljanju svoje dolžnosti ubili že 664 oseb, med njimi je bilo 321 oseb bele polti in 174 oseb črne polti" ampak če ...prikaži veče napišejo še koliko policistov je bilo ubitih bo pa cifra drugačna, kolko so jih ubili imaš na tem linku https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_American_police_officers_killed_in_the_line_of_duty#2014 katere rase pa so bili morilci pa ne najdem ker verjetno niti ne upajo napisat.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:21 30.julij 2015.

    A bi isto ravnal če bi bil za volanom belec? To se sprašujem...

  • stanekos 22:01 30.julij 2015.

    Zdegeniran narod.