Svet
92 ogledov

"Ameriški veleposlanik mi ne bo ukazoval"

Miloš Zeman EPA
Češki predsednik Miloš Zaman zaprl vrata praškega gradu za ameriškega veleposlanika.

Potem ko je ameriški veleposlanik na Češkem Andrew Schapiro kritiziral načrtovano udeležbo češkega predsednika Miloša Zemana na vojaški paradi v Moskvi 9. maja, je Zeman danes dejal, da so vrata praškega gradu, kjer je sedež češkega predsednika, za veleposlanika Schapira poslej zaprta.

Zeman se namerava - za razliko od več drugih evropskih voditeljev, ki so se temu zaradi ukrajinske krize odpovedali - udeležiti parade v Moskvi ob dnevu zmage.

Kot je pojasnil, želi na ta način izraziti hvaležnost Čehov, da jim ni treba več govoriti nemško. Pri osvoboditvi Češke v drugi svetovni vojni je namreč sodelovalo okoli 150.000 vojakov Rdeče armade.

Ne bo se pustil ukazovati veleposlaniku

Ameriški veleposlanik je konec marca na češki televiziji dejal, da se utegne zgoditi, da bo Zeman edini evropski voditelj, ki bo sodeloval na paradi. Dodal je, da sicer ni njegova stvar, da češkemu predsedniku govori, kaj naj stori in česa ne.

Zeman je danes za portal Parlamentnilisty dejal, da ne bo dopustil, da bi mu kateri koli veleposlanik ukazoval glede njegovih poti v tujino.

Ameriško veleposlaništvo današnje Zemanove izjave še ni komentiralo, predsednik češkega parlamenta Jan Hamacek pa je odziv predsednika države označil za neprimeren.

Zaradi načrtovane poti v Moskvo je Zeman deležen kritik češke opozicije in tudi dela vladajočih socialistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.