Svet
56 ogledov

Ameriški vojaki na Poljsko, v Moskvi besni

Ameriška vojska na Poljskem EPA
Na Poljsko prispeli ameriški vojaki in oklepniki. "ZDA krepijo vojaško navzočnost na našem pragu v Evropi," so kritični v Moskvi.

Na Poljsko je prispel konvoj ameriških oklepnikov, pri čemer gre za začetek ene izmed največjih namestitev ameriških sil na evropskih tleh po koncu hladne vojne. V Moskvi so že izrazili jezo in ameriško napotitev označili za grožnjo na pragu Rusije.

Konvoj ameriških sil na Poljskem sestavlja 24 oklepnikov humvee in kakih deset tovornjakov. Brigado so na nemško-poljski meji pozdravili poljski vojaki.

Atlantska odločenost

V okviru Pentagonove operacije z imenom Atlantska odločenost bo na koncu v vzhodnih članicah Nata - Poljski, Estoniji, Latviji, Litvi, Romuniji, Bolgariji in Madžarski več kot 3000 vojakov, potekala pa bo po rotacijah.

Odhajajoča administracija ameriškega predsednika Baracka Obame je to namestitev odredila leta 2014 kot ukrep, katerega cilj je pomiriti zaveznice po ruskih dejanjih v Ukrajini.

Ameriška vojska na Poljskem | Avtor: EPA EPA

Operacija se je sicer začela zgolj teden dni pred inavguracijo novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trump, ki je dal vedeti, da si bo njegova administracija prizadevala omiliti napetosti s Kremljem.

Oster odziv Moskve

"Ta operacija ogroža naše interese in našo varnost," je danes prihod ameriških sil na Poljsko komentiral tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "To je še bolj očitno, ko tretja stran (ZDA) krepi vojaško navzočnost na našem pragu v Evropi," je dodal. Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksej Meškov pa je ameriško operacijo označil za "dejavnik destablizacije evropske varnosti".

Voditelji članic zveze Nato so lansko poletje podprli tudi načrte o rotacijah vojakov na Poljskem in v treh baltskih državah, s čimer naj bi jim zagotovili, da jih ne bodo pustili na cedilu, če bi Rusija skušala storiti kaj podobnega, kot je bilo posredovanje v Ukrajini leta 2014. Poleg tega bo na poljski severovzhodni meji z ruskim Kaliningradom v okviru Nata deloval ločen ameriški bataljon.

Rusija krepi navzočnost na Baltiku

Moskva je v minulih dveh letih okrepila navzočnost nad Baltskim morjem. Njena vojaška letala redno kršijo zračni prostor manjših članic zavezništva, kot je Estonija, aprila lani pa so preletela celo rušilec ameriške mornarice. Varšava je konec lanskega leta kritizirala namestitev raket iskander, ki lahko nosijo jedrsko konico, v ruski eksklavi Kaliningrad, ki meji na Poljsko in Litvo.

Ameriška vojska na Poljskem | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • LukaMB 03:41 16.januar 2017.

    Dam čisto prav Rusiji, me zanima kako bi bilo, če bi naprimer pred njihov prag pripeljali vojaške enote in pa kakšne močne rakete in bi pred tem ZDA označili kot ekspanzionistično in agresivno (recimo: jenkifobija). Kar je dejansko celo res. ...prikaži več Bomo videli kaj bo po inavguraciji a zaenkrat je to le smešno in noben več ne verjame, da bo Rusija napadla Poljsko in podobno. Končno bo prišel konec pridobivanja političnih točk na podlagi rusofobije, separatizma in pa na podlagi liberalnih laži v medijih. Nč bat.

  • Žurnalček 19:03 14.januar 2017.

    Ko se začne vojna , takoj pobrišem Rusom in ko se z njimi vrnem , boljš , da ne vidim v SLO nveč niti enega Slovenca , ki se je samo prilizoval USA , kaj šele da je z njimi ...prikaži več deloval proti interesom Slovenije !

  • Žurnalček 18:59 14.januar 2017.

    Poljaki so očitno pozabili , kako so Rusi preselili pol Poljskega teritorija proti zahodu na Odro , ravno zaradi tega ., da je eventualni napadalec odaljen 400km več od Moskve , kot pred začetkom II.vojne ! Naslednja selitev Poljske pa ...prikaži veča bo do Berlina na račun Nemčije ali pa Poljske enostavno ne bo več , kajti Rusi jih imajo pun kurac , že od Napoleona !Direkt oklopna brigada iz Iraka - puščavska maskirna barva- v Arktično zimo ! Ta brigada je za boj nesposobna vsaj še 3 mesece vojaki paše več !.