Avto
20 ogledov

Ampera ekskluzivno v finalu varčnih

Opel ampera je evropska različica chevroleta volta. Je že povsem serijski avtomo Žurnal24 main
Opel bo na petkov finale Varčnega voznika pripeljal model ampera, kar bo slovenska premiera za ta družinski električni avtomobil prihodnosti. V živo si jo boste lahko ogledali tudi vi.

Ta petek, 24. 6., popoldan bo pred nakupovalnim centrom Supernova na Rudniku v Ljubljani potekalo finalno tekmovanje Varčnega voznika 2011, ki ga skupaj organizirata Žurnal24 in Opel Slovenija. Pet zmagovalcev predtekmovanj je enkrat že dokazalo, da znajo voziti zelo varčno, a najtežja preizkušnja jih čaka v petek. Nagrada je več kot le mikavna, saj se bo najvarčenjši Slovenec domov odpeljal z opel astro ecoflex.

Ob robu prireditve pripravljamo pester spremljevalni program, ena od njegovih zvezd pa bo prav gotovo opel ampera, ki se bo prav za veliki finale Varčnega voznika prvič pripeljala v Slovenijo in bo na voljo vsem, ki bi si želeli Oplovo napredno tehnologijo pogledati od blizu.

60 kilometrov brez izpuščenega grama

Petvratni in štirisedežni električni avtomobil je mogoče uporabljati v vseh vremenskih, klimatskih in voznih razmerah. Pogon je vedno električen, do 60 kilometrov pa lahko ampera prevozi brez izpuščenega grama CO2 v ozračje, saj se elektromotor napaja iz litij-ionskega akumulatorskega sklopa. Omenjena kilometraža zadostuje za kar 80 odstotkov dnevnih potreb evropskih voznikov.

Ko se baterija izprazni, stopi v ospredje amperina drugačnost v primerjavi s klasičnimi električnimi ali hibridnimi avtomobili. Takrat se namreč vžge 1,4-litrski motor z notranjim izgorevanjem, ki pa ne poganja koles, temveč služi zgolj kot bencinski agregat za elektromotor (tako imenovan range extender). Na ta način ima ampera doseg več kot 500 kilometrov, kar je povsem primerljivo s klasičnimi avtomobili. Tudi znotraj nje ne manjka premium dotika in napredne tehnologije v obliki zaslonov na dotik.

Akumulatorji so prek napajanja 230 V polni v treh urah. Razvijalci avtomobilskih pogonov prihodnosti so si več ali manj edini, da so range extenderji tisti vezni člen, ki bo nekoč omogočil prehod na povsem električne avtomobile, zato ni čudno, da druge znamke pospešeno pripravljajo odgovor na ampero. A slednja je že tukaj, serijska, tudi na naši strani Alp.

Komentarjev 1
  • mirko 18:58 21.junij 2011.

    Niste pa povedali, da stane toliko, da si za ta denar lahko kupiš dva nova avtomobila srednjega razreda.