Avto
273 ogledov

V pol ure pri vozniku, ki je ostal na cesti

AMZS pomoč na cesti
1/15
Saša Despot
Najpogostejše napake, zaradi katerih vozniki pokličejo pomoč na cesti so izpraznjeni akumulatorji, predrte pnevmatike, zaklenjeni ključi v vozilu, napačno točenje goriva, nekateri pa na cesti ostanejo s prazno posodo za gorivo.

"Poleti je intervencij na cesti bistveno več, kot v drugih letnih časih,“ pravi mehanik Miha Jamnik z AMZS, s katerim smo se skupaj odzvali klicu na pomoč na cesti.

Na vroč poletni dan je imel že dopoldan pet intervencij. "Vročina bolj načenja tehniko, hkrati pa so tudi ljudje bolj raztreseni in zaradi tega delajo napake,“ pojasnjuje Jamnik, ki pravi, da je ne glede na to, da se v Sloveniji vozni park stara, pomoči na cesti podobno veliko kot pred leti, ko je prodaja novih vozil cvetela.

Ne znajo postaviti varnostnega trikotnika

Ko pride do okvare, vozilo ustavite na skrajnem desnem robu odstavnega pasu oziroma ceste, vključite vse štiri smernike in si nadenite odsevni jopič. Nato zavarujte kraj okvare. "Vozniki varnostne odsevnike in trikotnike ponavadi imajo, a jih ne znajo postaviti pravilno. Ko pridem na kraj okvare pogosto trikotniki stojijo 10 metrov za vozilom, morali pa bi stati vsaj 100 do 150 metrov za vozilom, v ovinku, ki zakriva mesto okvare pa 100 metrov pred ovinkom“ pravi strokovnjak AMZS. Le tako bodo vozniki pravočasno opazili, da je ob cesti parkirano vozilo v okvari in se varno odzvali.

Ko postavljate varnostni trikotnik, pri tem hodite za ograjo in ne po cestišču, tudi, ko ga postavite pa se umaknite za ograjo, oziroma za rob ceste ter počakajte na pomoč. Če je avto iz kakršnegakoli razloga zaustavljen na prehitevalnem pasu, se postavite za srednjo varnostno ograjo, vedno pa za vozilo gledano v smeri vožnje. Ne prečkajte vozišča, če zares ni treba, pravijo pri AMZS, kjer odsvetujejo, da se odpravljanja okvare lotite sami, saj s tem povečujete možnost nesreče.

Če se nahajate v bližini SOS stebrička, uporabite za klic na pomoč kar tega, saj bodo tako operaterji imeli vašo točno lokacijo, kar še posebej velja v primeru okvare v tujini. Voznik, ki na cesti ostane s pokvarjenim vozilom, ima prvi stik z AMZS klicnim centrom, kjer stranko najprej vprašajo, kje se natančno nahaja. Tistim s slabšo orientacijo svetujejo, da pogledajo okoli sebe in povedo kaj vidijo, ali je to tabla, stavba, na avtocesti so oznake na stebričkih, kjer lahko locirajo na katerem kilometru določenega avtocestnega odseka se je okvara zgodila. Šele nato povprašajo po podatkih o vozilu in vrsti okvare. Operater mora vedeti tudi znamko in model avtomobila v okvari, natančen opis okvare že vnaprej pa lahko pomaga pri odpravljanju okvare na licu mesta. Če ste dosegljivi na mobilnem telefonu, vas lahko operater pokliče nazaj in povpraša še po kakšnem podatku za hitrejšo pomoč. Ne pozabite povedati tudi registrske številke vašega avtomobila.

AMZS pomoč na cesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Popravila možna že na kraju okvare

Na samem kraju lahko mehanik odpravi marsikatero napako, zaradi katere je vozilo obstalo. Najpogostejše napaka so izpraznjeni akumulatorji. Ekipe za pomoč na cesti imajo s seboj rezervne akumulatorje, a je nemogoče, da bi imeli vse tipe. Pogosto pomoč na cesti nudijo za odklepanje vozila, zamenjavo presekane pnevmatike, dostavo goriva.

Vsak dan kdo ostane brez goriva

"Vsak dan vsaj nekdo na cesti ostane s prazno posodo za gorivo. Pogosto zato, ker jim ne delajo merilniki za nivo goriva in se ravnajo po občutku ter zaupajo skupnemu število prevoženih kilometrov,“  pravi Jamnik, ki poleti izpostavlja tudi okvare ključavnic: "Zdaj, ko je vroče, se pri nekaterih avtomobilih notranjost segreje do te mere, da se ključavnica za vžig zatakne. Pomagajo zaščite s senčniki za vetrobranskim steklom, drugače pa je priporočljivo, da se vsaj prezrači notranjost, preden se zažene motor vozila."

Pogosto se zaklene volan. Ko je volan obrnjen, tako, da so kolesa obrnjena postrani, lahko vozniki ključavnico zablokirajo. Takrat je treba uporabiti moč rok in zasukati volan v drugo smer, pri tem pa odkleniti ključavnico za kontakt zagona motorja. Jamnik pravi, da tovrstnih težav ni malo, še posebej pri novih avtomobilih, ki imajo servo črpalke za volan.

V avto tako, da ne razbijejo stekla

Še vedno se pogosto dogaja zaklep avtomobila. Jamnik pravi, da se v povprečju dvakrat do trikrat na leto zgodi, da v avtomobilu skupaj s ključem ostane zaklenjen otrok. Strokovnjak pravi, da je treba v tem primeru hitro poklicati pomoč na cesti, ne da najprej dolgo časa sami poskušajo odkleniti vozilo. V večino vozil vstopijo brez, da bi morali razbiti steklo na vozilu.

AMZS pomoč na cesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot


V primeru, da gre za primer napačnega točenja goriva, je treba avtomobil naložiti na vozilo in odpeljati na servis. "To se dogaja zelo pogosto. Da so točili napačno gorivo eni spoznajo že med
AMZS pomoč na cesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot
točenjem, drugim to povedo na polnilni postaji, tretji vidijo, da je nekaj narobe po neobičajnem znesku na računu, spet četrti šele, ko se avtomobil ustavi,“
pojasnjuje strokovnjak.

Jamnik pravi, da vozniki velikokrat mislijo, da se vozilo ne more pokvariti, če je bilo pred kratkim na tehničnem pregledu. Na servisih ljudje tudi varčujejo in zamenjajo le najnujnejše olje in filtre, namesto, da bi naredili temeljit servis.

Pogosto bi lahko tudi vozniki sami preprečili okvare na vozilu. Strokovnjak voznike in voznice opozarja, naj bodo pozorni na stanje pnevmatik, ventilov na platiščih, preverjajo naj stanje hladilne tekočine, vsako leto je priporočljiv narediti test delovanja akumulatorja in klimatske naprave …