Svet
20 ogledov

Angela Merkel pod plazom kritik zaradi begunske politike

Angela Merkel Reuters
Kritika nekaterih nemških politikov na račun kanclerke Angele Markel glede beguncev so ta konec tedna postale še glasnejše. Vodje posameznih nemških pokrajin so na državni vrh poslali apel, da spremeni politiko do beguncev in zaustavi njihov priliv.

Naše kapacitete so izpolnjene. Več ne gre. Pred nami so zimski meseci in če se v prihodnjih nekaj tednih ne spremeni politika, ki bi omejila prihod novih beguncev, bo prišlo do kolapsa,” je nemškim medijem danes izpostavil prvi mož zvezne pokrajine Bavarska Horst Seehofer.

Kanclerko Angelo Merkel je pozval, da naj sprejmne potrebne odločitve. “Merklova mora mednarodni javnosti jasno povedati, da so naše kapacitete polne. To bi moral biti jasen signal,” je povedal Seehofer, ki vlado že dlje časa kritizira glede njene politike do beguncev. Še enkrat je izpostavil, da je bil poziv beguncem na Madžarskem, da so v Nemčiji dobrodošli, spodrsljaj Angele Merkel.

Naj se delijo tako kot denar!

Njegovim kritikam so se pridružili še nekateri drugi politiki, med drugim tudi vodnja zvezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern Lorenzo Caffiera.

Hitro moramo oddati jasen signal, da bomo preprosto prisiljeni begunce, brez perspective njihovega ostanka v Nemčiji, na naših mejah enostavno zavračati,” je povedal za časnik Welt am Sonntag. Omenil je, da bi se utegnila Nemčija sicer letos soočiti s številko 1,5 milijona beguncev.

Premier zvezne pokrajine Brandenburg Dietmar Wodike je medtem zahteval večjo kontrolo na nemških mejah. “Dosedanja kontrola ni prinesla željenih rezultatov. Angela Merkel se bo morala na evropski ravni potruditi, da bo prerazporeditev beguncev potekala tako kot prerazporeditev denarja,” je izpostavil.

Kritikam glede begunske politike so se pridružili tudi sindikati nemških policistov, ki se nahajajo pod dodatnim pritiskom tako ob sprejemu beguncev kot v njihovih nastanitvenih centrih, kjer je v zadnjih nekaj dnehprišlo do večjih spopadov med različnimi begunskimi skupinami. 

Turčija in EU z novim načrtom

Evropska unija in Turčija sta se načeloma sporazumeli o akcijskem načrtu za zajezitev migrantskega vala v Evropo

Po pisanju časnika Frankfurter Allemagne Zeitung so se predstavniki turške vlade in Evropske komisije nedavno dogovorili o akcijskem načrtu, potrdili pa naj bi ga že v jutri, ko se bo turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v Bruslju sestal z evropskimi voditelji.

V skladu z načrtom bi Turčija okrepila prizadevanja za zavarovanje svoje meje z EU s sodelovanjem v skupnih patruljah z grško obalno stražo v vzhodnem Egejskem morju, ki bi jih koordinirala agencija EU za zunanje meje Frontex, piše časnik, ki se sklicuje na vire v Bruslju in nemški vladi. Vse migrante, ki bi jih pri tem prestregli, bi vrnili v Turčijo, kjer bi postavili šest novih taborišč, kjer bi lahko nastanili tudi do dva milijona ljudi. Taborišča bi sofinancirala EU, poroča STA.

Komentarjev 5
  • erikkk 23:20 04.oktober 2015.

    Angela Merkel je zame glavna med krivci da v evropo poleg pravih beguncev prihajajo še teroristi...

  • mph 18:32 04.oktober 2015.

    Se povsem strinjam. To, kar je slepogluhonemi dvojec za krmilom Cmerar&Mramor za Slovenijo naredil škode, je Merklova za celo Eu. Bi morala odgovarjat. Od vsega začetka nekateri poudarjamo, da ja pomoč pravim revežem, ki pa jih je manjšina med vsemi ...prikaži več temi in ne ekonomskim beguncem. Pa smo kasirali vse možno zmerjanje s ksenofobi in podobnim samo zato, ker smo bili REALISTI. Eno je bit dober in pomagat, drugo pa je nastavljat ta zadnjo vsakemu, ki ima 5 minut časa, da nas na suho .... Upam, da si jih bodo "welcome refugees" zdaj vzeli domov te, ki bodo ostali ujeti pri nas.

  • Avatar čavez
    čavez 18:08 04.oktober 2015.

    To je le eden od naslovov: Imigranti u Britaniji postaju uspješni biznismeni – u krijumčarenju ljudiV nemčiji in po ostali europi bodo še uspešni biznismeni v praznjenju zasebnih hiš in stanovanj, to so edine kvalifikacije ki jih imajo ...prikaži več iz tega so zagotovo diplomiral.