Svet
75 ogledov

Angela Merkel mlado Palestinko spravila v jok

Angela Merkel in Palestinka Reem Youtube
Nemška zvezna kanclerka Angela Merkel je obiskala srednjo šolo v Rostocku, kjer je odgovarjala na vprašanja šolarjev. Med njimi je bila tudi 12-letna Reem, Palestinka, ki je Merklovo spraševala o svoji prihodnosti in dobila nekoliko krut odgovor.

Obisk na srednji šoli v Rostocku naj bi bil dober za javno podobo nemške zvezne kanclerke Angele Merkel. Odgovarjala je šolarjem na vprašanja in se pri tem smejala in hecala z najstniki. Merklovo, ki velja za ledeno in neosebno, naj bi ura s šolarji prikazala kot človeško, toplo in političarko, ki ima posluh za želje mladih.

A razpoloženje se je hitro spremenilo, ko je mlada Palestnika Reem Merklovi razložila, da njena družina že štiri leta živi z negotovostjo, ali bo izgnana ali ne. S tresočim glasom je 12-letnica še dodala, da  svojih sorodnikov že nekaj leta ni videla. Merklova, ki ji je bila situacija očitno nelagodna, je mladi Palestinki razložila, da želi, da se bo postopek za priznanje azila hitreje izpeljal in družinam ne bo treba tako dolgo čakati na odločitev. Reem je bila vesela teh besed Merklove in pripomnila, da zaradi dolgoletnega postopka nikoli ni mogla uživati svojega življenja tako, kot so ga njeni vrstniki, da si želi študirati, si ustvariti lepo prihodnost.

A ko se je Reem že veselo smehljala in menila, da je Merklova razumela njeno žejo po boljši prihodnosti, je političarka pripomnila, da pač vsi begunci ne morejo ostati v Nemčiji in da ne želi, da bi družine živele v negotovosti. Vseh beguncev pač tudi Nemčija ne more sprejeti in, da bi bilo družinam lažje se Merklova zavzema za hitrejši postopek. Tako se otroci beguncev ne bi navadili na šolo in življenje v Nemčiji ter hitreje spet zapustili državo.

Merklova pokazala človeško stran in sočutje

Medtem ko je Merklova razlaga svoje stališče glede postopka za azil, je Reem planila v jok. Vidno ganjena Merkel je pristopila do nje. "Saj si dobro povedala, ne bodi žalostna,“ je rekla Merkel in deklico pobožala po rami. V tem trenutku se je vključil še moderator dogodka: "Mislim, gospa zvezna kanclerka, da ni bila težava v tem, da je stvar dobro opravila, ampak, da jo situacija zelo obremenjuje.“ "Vem, da je situacija težka, vseeno jo želim pobožati, ji povedati, da takih situacij enostavno ne želim in je zelo dobro opisala situacijo, v kateri so mnogi,“ je Merklova odgovorila in pri tem božala jokajočo Palestinko.

Izjava "vseeno jo želim pobožati“ pa je na družbenih omrežjih priklicala val ogorčenja. "Napake vlade v begunski politiki se ne morejo 'odbožati'," je zapisala nemška političarka zelenih Katrin Glöring-Eckhart.

Komik Jan Böhmermann je zapisal, da ne ve, če je dobra ideja, da zvezna kanclerka sedaj govori z ljudmi. 

Nek uporabnik družbenega omrežja, pa bi z božanjem tudi odpravil grško krizo.

Komentarjev 10
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:13 19.julij 2015.

    Sam stran gledat pa sam na svojo ritko mislt pa tud ni prav. Sigurno se lahko da kej nardit za njih!

  • Ferluci 13:08 18.julij 2015.

    Pa saj ima Merklova prav. Res ne morejo vsi ostati, enkrat jim je to potrebno tudi jasno povedat, ne pa dajat lažnih obljub.

  • dragec 12:08 17.julij 2015.

    To je pravi obraz - EU