Svet
21 ogledov

Angelinih deset let na položaju kanclerke

Angela Merkel
1/7
Profimedias
Danes mineva deset let, odkar je Angela Merkel postala nemška kanclerka.

Ko je leta 2005 komaj premagala Gerharda Shröderja, je malokdo pričakoval, da se tako dolgo obdržala na tem položaju, ki ga zaseda kot prva ženska. Toliko časa sta se doslej na položaju obdržala le dva povojna kanclerja: Helmut Kohl in Konrad Adenauer.

61-letna hči pastorja in doktorica fizike se je do begunskega vala zdela kot neuničljiva političarka, karkoli jo je doletelo, jo je le ojačalo, ocenjuje Reuters: finančna kriza, kriza v evroobmočju, Vladimir Putin. Na seznamu najbolj vplivnih ljudi na svetu je letos prehitela ameriškega predsednika Baracka Obamo in bila le za Putinom. 

Begunci usodna odločitev? 

Njena odločitev, da Nemčija sprejme begunce, pa je zamajala njeno popularnost. Septembra so jih še navdušeno sprejeli na železniški postaji v Münchnu, ker se tok ne ustavi, pa je navdušenje sploh po napadih v Parizu zamenjal strah. 

Podpora njeni CDU je v nekaj mesecih padla za pet odstotnih točk, še večji padec je doletel njeno podporo. Aprila so tri četrtine Nemcev menile, da dobro opravlja svoje delo, prejšnji teden jih ni bilo več niti pol. 

Ena njenih najbolj presenetljivih odločitev je padla po nesreči v Fukušimi: Nemčija bo do leta 2022 zaprla vse jedrske elektrarne. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • ojla 18:50 22.november 2015.

    Deset let na blasti.Kaj še nobeden ni predlagal Merklce,da bi dobila nobelovo nagrado za mir v Evropi.?

  • novispenjac 15:00 22.november 2015.

    Angeli je s krediti in ilegalci uspelo tisto, kar ni uspelo Adolfu. Kaj reči, salamainmleko angela!

  • modrec 11:20 22.november 2015.

    Bolana pamet v nezdravem telesu.