Šport > Nogomet
27 ogledov

Fulham šokiral Spurse, Lampardovih 200

Everton Manchester City Premier League Anglija liga prvenstvo Garcia Fellaini
1/33
EPA
Nedelja v Premier League je v znamenju londonskih derbijev. Fulham je na White Hart Laneu z golom nekdanjega junaka navijačev Tottenhama, Dimitra Berbatova, presenetil Spurse (0:1). Bivšemu klubu je zelo poseben gol zabil tudi Frank Lampard - kapetan Chelseaja je proti West Ham Unitedu na Stamford Bridgeu zabil 200. gol za modre (2:0).

Le še dva gola zdaj ločita Chelseajevega vezista Franka Lamparda od rekorderja kluba Bobbyja Tamblinga, potem ko je angleški reprezentant na domači tekmi z West Ham Unitedom zabil svoj 200. gol za klub.

Proti ekipi, pri kateri se je prebil med nogometno elito, je Lampard v 19. minuti z glavo v mrežo preusmeril podajo izvrstnega Edena Hazarda in dosegel jubilej, ki ga pri 34 letih le še za par zadetkov oddaljuje od Tamblinga. Slednji je v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja zabil 202 gola za klub iz zahodnega Londona.

Lampard je svoj prvi gol v karieri sicer zabil v sezoni 1995/96, ko je kot posojen nogometaš West Hama zadel za Swansea City. Tekmo na Stamford Bridgeu je poleg Lamparda zaznamoval tudi belgijski vezist Hazard, ki je po izmenjavi podaj s Juanom Mato zabil izjemen drugi gol, z nekaj zaključku v slogu Fernanda Torresa pa se ni preveč izkazal napadalec Demba Ba.

Chelsea je z zmago in tekmo manj na tretjem mestu Premier League zamenjal Tottenham in ima zdaj štiri točke manj od drugouvrščenih branilcev naslova Manchester Cityja, medtem ko Manchester United beži še za 15 točk več.

Spursi zašli v manjšo krizo

Nekdanji napadalec Tottenhama, Bolgar Dimitar Berbatov, je ob povratku k bivšemu klubu razveselil le navijače večnih rivalov Spursov iz severnega Londona - Arsenala. Gol Berbatova je bil namreč dovolj za zmago Fulhama in tretji zaporedni poraz Tottenhama v vseh tekmovanjih, tako da so topničarji spet v igri za četrto mesto na lestvici.

Berbatov je v 52. minuti izkoristil podajo Sasche Rietherja in Spursom zadal že drugi zaporedni poraz v prvenstvu, potem ko so se premagani vrnili že s tekme osmine finala Evropske lige, kjer jih je Inter kljub zmagi na prvi tekmi močno namučil in zvlekel v podaljšek (4:1). Londončani so bili tudi tokrat le bleda senca ekipe, ki je na krilih Garetha Bala navduševala v zadnjih tekmah.

Berbatov Bale Tottenham Fulham Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Največjo priložnost za vsaj točko je v zadnjih minutah zapravil Jermain Defoe, ki ga je s fantastičnim posredovanjem iz neposredne bližine ustavil vratar Mark Schwarzer in prinesel zmago trenerju Martinu Jolu, ki so ga pred leti tako hitro odpustili člani uprave Tottenhama.

Arsenal ohranil upanje na LP

Po pogumni predstavi in zmagi nad Bayernom je trener Arsenala, Francoz Arsene Wenger, navijačem obljubil, da bodo njegovi varovanci po zgodnjem izpadu iz Lige prvakov storili vse, da bi tudi naslednje leto nadaljevali niz igranja v najelitnejšem evropskem tekmovanju.

Za to bodo morali topničarji osvojiti četrto mesto v Premier League, ki ob koncu sezone prinaša kvalifikacije, topničarji pa so izkoristili pozitivne vibracije s tekme v Münchnu in na gostovanju v soboto premagali osvajalce ligaškega pokala Swansea City (2:0).

V izvrstnem prvem polčasu sta do lepih priložnosti v nalivu prišli obe ekipi, samo Alex Oxlade-Chamberlain pa je kar dvakrat stresel okvir domačega gola. Londončanom sta zmago, ki jih je na petem mestu spet približala Chelseaju na četrtem in Tottenhamu na tretjem mestu, prinesla zadetka Nacha Monreala in Gervinha v zadnji četrtini tekme.

Villa splezala stran od rdeče cone

Aston Villa je na izjemno pomembni tekmi, ki bi na koncu sezone lahko pomenila obstanek med angleško elito, premagala vzhajajoči Queens Park Rangers. Vedno boljša, a še vedno zadnjeuvrščena ekipa lige, je z zadetkom Jermaina Jenasa v Birminghamu celo povedla in prevladovala, nato pa je globoko v sodnikovem podaljšku v 47. minuti z glavo izenačil eden najnižjih nogometašev lige in lokalni junak Gabriel Agbonlahor.

Z golom Andreasa Weimanna kmalu po začetku drugega polčasa je bil delirij na Villa Parku popoln, a ga je 15 minut pred koncem ohladil Andros Townsend. Veliko slavje se je lahko v drugem največjem angleškem mestu vseeno začelo deset minut pred koncem, ko je Weimann brobeno pridobil žogo in jo nastavil povsem samemu Christianu Bentekeju, najboljši strelec Ville pa takšnih priložnosti ne zapravi.

Southampton je na južni obali visoko premagal Liverpool, ki bo naslednjo sezono le s čudežem igral v Evropski ligi (3:1). Po zadetku Rickyja Lamberta, idola navijačev "svetnikov" in velikega navijača Liverpoola, je bilo v prvem polčasu že 2:0, nato pa je v zadnji minuti rednega dela znižal Philippe Coutinho, nekdanji varovanec Southamptonovega trenerja Mauricia Pochettina pri Espanyolu. Odločilni tretji gol za domače je v 80. minuti zabil Jay Rodriguez.

Everton s skalpom Cityja odločil bitko za naslov

Everton se je želel po presenetljivem izpadu iz četrtfinala pokala FA proti Wigan Athleticu, ki se je prav tako zgodil na domačem Goodison Parku, oddolžiti domačim navijačem in začel zelo dobro. Sodniki so po nekaj centimetrskem prepovedanem položaju strogo razveljavili vodilni zadetek Kevinu Mirallasu v 12. minuti.

Džeko Everton Manchester City Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Aktualni prvak Manchester City brez obolelega Yaye Touréja (na dan tekme je dobil migreno) nikakor ni zmogel povezati niti igre. Zbranost vratarja Jana Muche je v 24. minuti preveril šele Edin Džeko, toda tudi poskusa "bosanskega diamanta" sta pomenila zgolj ogrevanje domačega vratarja.

Modri so zasluženo povedli v 32. minuti, ko je z izvrstnim strelom z zunanjim delom stopala mrežo Joa Harta zatresel Leon Osman. Lepo priložnost si je sredi kazenskega prostora sedem minut pred polčasom pripravil tudi Victor Anichebe, ki pa je po izvrstnem obratu streljal preko gola. Takoj v naslednjem napadu je končno zapretil tudi City, ko je Cárlos Tévez z velike razdalje za las zgrešil daljšo vratnico.

Prvaki niso ubili muhe

City je po neumosti Stevena Pienaarja pol ure pred koncem tekme dobil veliko priložnost, potem ko je južnoafriški vezist po ostrem startu nad Javiem Garcío dobil drugi rumeni karton in moral zapustiti zelenico. Mucha je v 67. minuti z izvrstno dvojno obrambo ustavil Téveza, nato pa na odbiti žogi še Jamesa Milnerja in tako ohranil vodstvo domačih.

Z novo fantastično obrambo se je Evertonov rezervni vratar Mucha izkazal v 79. minuti, ko je po sicer izvrstni akciji zaprl kot Pablu Zabaleti in dobil nove ovacije s tribun. Veliko napako je slaba sodniška ekipa storila v 86. minuti, ko je po igranju z roko Marouanneja Fellainija namesto enajstmetrovke dosodila prosti strel z roba kazenskega prostora.

City je bil vseeno mnogo preslab tudi za točko, piko na i pa je v zadnjem napadu tekme postavil hrvaški napadalec Nikica Jelavić, ki je s strelom z roba kazenskega prostora končno prekinil svoj večmesečni strelski post in pred pomembnimi tekmami hrvaške reprezentance razveselil tudi privržence v južni soseščini.

United vzel ponujeno

Manchester United je s povprečno predstavo izkoristil spodrsljaj mestnih rivalov proti Evertonu in je doma premagal potapljajoči se Reading. Po raztrganem uvodu tekme je v 21. minuti Rio Ferdinand z malce sreče našel Wayna Rooneya, ki je Rdeče vrage popeljal v vodstvo. Domači so imeli pobudo, a si niso ustvarili veliko priložnosti.

Podobna igra se je nadaljevala tudi v drugem polčasu. United ni odigral na svojem najboljšem nivoju, kljub temu, da so od začetka skupaj zaigrali Rooney, Robin van Persie in Danny Welbeck. A to je bilo vendarle dovolj za novo zmago, s katero imajo varovanci Sira Alexa Fergusona na vrhu lestvice že 15 točk prednosti pred Cityjem in so praktično že angleški prvaki. Readingu se vse bolj "nasmiha" Championship.

Angleška liga, 30. kolo:

Everton : Manchester City 2:0 (1:0)
Osman (32), Jelavić (90)
RK: Pienaar (61/Everton)

Aston Villa : Queens Park Rangers 3:2 (1:1)
Agbonlahor (45), Weimann (59), Benteke (81); Jenas (23), Townsend (73)

Southampton : Liverpool 3:1 (2:1)
Schneiderlin (6), Lambert (33), Rodriguez (80); Coutinho (45)

Stoke City : West Bromwich Albion 0:0

Swansea City : Arsenal 0:2 (0:0)
Monreal (74), Gervinho (90)

Manchester United : Reading 1:0 (1:0)
Rooney (21)

Sunderland : Norwich City 1:1 (1:1)
Gardner (40/11-m); Hoolahan (26)
RK: Bunn (30/Norwich)

Tottenham Hotspur : Fulham 0:1 (0:0)
Berbatov (52)

Chelsea : West Ham United 2:0 (1:0)
Lampard (19), Hazard (50)

Wigan Athletic : Newcastle United 2:1 (1:0)
Beausejour (18), Koné (90); Santon (72)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.