Šport
17 ogledov

Anglija prvič ugnala Nemčijo in osvojila bron

SP za ženske, Anglija EPA
Angležinje so v tekmi za tretje mesto na nogometnem svetovnem prvenstvu v Edmontonu v Kanadi z 1:0 (0:0, 1:0) po podaljšku premagale Nemčijo in osvojile bronasto medaljo. Za prvo zmago Angležinj v enaindvajsetem dvoboju z evropskimi prvakinjami Nemkami je odločilni gol v 108. minuti iz enajstmetrovke zadela Fara Williams.

Ekipi v rednem delu tekme nista dosegli zadetkov, že kmalu po začetku drugega podaljška pa je sodnica iz Severne Koreje Hyang Ok Ri pokazala na enajstmetrovko. V kazenskem prostoru je pred tem Tabea Kemme podrla Lianne Sanderson. Williamsova je iz kazenskega strela premagala nekdanjo najboljšo vratarko leta na svetu Nadine Angerer, ki je pri 36 letih in po 19-letni reprezentančni karieri igrala zadnje srečanje za nemško izbrano vrsto.

"Sedaj se počutim veliko bolje. Vesela sem, da smo se pobrale po polfinalnem porazu in dosegle neverjeten izid. Premagale smo Nemčijo, ki je svetovna velesila v našem športu, tega dogodka se bomo vse vedno spominjale," se je po tekmi veselila obrambna igralka Anglije Laura Bassett, ki je s pravim evrogolom ob izteku igralnega časa in z roba kazenskega prostora nesrečno "poskrbela", da je z njenim avtogolom Japonska v polfinalu premagala Anglijo z 2:1.

"Razplet ni presenetljiv. Anglija je celoten turnir odigrala izvrstno in pričakovali smo tako težko tekmo. Zelo smo si želeli zmage, vendar smo naleteli na ekipo, ki je igrala zelo modro in zrelo. Enajstmetrovka je bila pravilno dosojena, v tistem trenutku smo bili zelo naivni, vratarka pa ni imela nobene možnosti, da zadetek prepreči. Dejstvo je, če ne daš zadetka, ne moreš zmagati, četudi imaš nekaj več priložnosti," je ocenila nemška selektorka Silvia Neid, ki je zadnjič vodila ekipo na SP.

Nemčija, ki je svetovna naslova osvojila leta 2003 in 2007, je pred tem z 0:2 izgubila v polfinalu proti ZDA. Enainpetdesetletna Neidova je Nemčijo popeljala do naslova svetovnih prvakinj leta 2007 ter do treh evropskih naslovov in brona na olimpijskih igrah. Med prvenstvom je bila tarča kritik zaradi slabših iger glede na pričakovanja, sama pa je za to okrivila številne poškodbe, ki so jo ovirale že v pripravah pred SP.

V noči na ponedeljek bo ob enih po slovenskem času v Vancouvru še tekma za prvo mesto, v kateri se bodo pomerili branilke naslova iz Japonske in olimpijske prvakinje iz ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.