Šport > Nogomet
74 ogledov

Liverpool z zmago koraka proti naslovu

Arsenal Wigan Athletic pokal FA polfinale Liverpool šal sedeži
1/27
EPA
Arsenal je padel na peto mesto v Premier League – z zmago nad Sunderlandom ga je prehitel Everton (1:0). Liverpoolčani so z zmago s 3:2 proti Manchester Cityju potrdili, da so trenutni glavni kandidati za naslov. Chelsea drži priključek.

Čeprav tekma matematično še ni odločala o naslovu prvaka, je v Liverpoolu vladalo izredno stanje. Redsi so se namreč znova znašli v igri za trofejo, ki se jim izmika vse od časov Kennyja Dalglisha, tekma z najresnejšim konkurentom Manchester Cityjem pa je prišla ravno v času, ko se celoten Merseyside skupaj z otoškim in svetovnim nogometom spominja tragedije s Hillsborougha.

Avtobus z domačimi nogometaši se je komajda prebil do Anfielda, kjer se je reka navijačev pred tekmo na različne načine spominjala na 96 preminulih znancev, prijateljev in sorodnikov, ki so leta 1989 odšli na tekmo v Sheffieldu, a se nikoli niso vrnili. Brendan Rodgers, ki bi lahko Dalglisha, slednji se je kot trener rdečih famozno udeležil pogrebov vseh umrlih navijačev, nasledil kot prvi trener slovitega kluba z naslovom državnega prvaka, ni spreminjal začetne postave v primerjavi z zadnjo tekmo proti West Ham Unitedu.

Hitro vodstvo domačih

Tudi njegov kolega Manuel Pellegrini je na zelenico poslal nespremenjeno ekipo, le Aleksandra Kolarova je nadomestil Gaël Clichy, nared pa je bil tudi načeti kapetan Vincent Kompany, medtem ko se je Sergio Agüero po težavah s prepono končno usedel vsaj na klop. V nervoznem začetku je kot prvi že v peti minuti porumenel prvi strelec domačih Luis Suárez, ki je ostro startal na argentinskega soseda Martina Demichelisa.

Norišnica se je na tribunah liverpoolskega nogometnega hrama prav zares začela že minuto kasneje, ko je Suárez lepo zadržal žogo in z globinsko podajo iz igre vrgel celotno Cityjevo obrambo, Raheem Sterling pa je v napačno smer mojstrsko poslal vratarja Joeja Harta in Kompanyja ter mirno zadel s strelom na praktično prazna vrata, ki jih je nespametno zapustil Hart.

Touré zdržal manj kot 20 minut

Izvrstna akcija bi lahko v enajsti minuti prinesla celo višje vodstvo domačim, a je po izmenjevanju podaj na levem boku Clichyju uspelo v zadnjem hipu izbiti podajo Daniela Sturridga s strani. Sturridge je imel tudi sam na nogi 2:0, ko ga je z izvrstno podajo s strani v 16. minuti našel Sterling, a je starejši od obeh angleških reprezentantov z levico pred vrati meril mimo daljše vratnice.

Škrtel Hart Liverpool Manchester City Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Že prej se je po strelu z razdalje za prepono prijel Yaya Touré in po nekaj minutah šepanja je bilo jasno, da izvrstni vezist tekme ne bo mogel nadaljevati. Pellegrini ga je nadomestil s Javijem Garcío. Veliko sreče je imel City v 26. minuti, ko je po kotu povsem sam pred vrati Harta ostal Steven Gerrard, a ga je vratar sinje modrih uspel ustaviti s panterskim posredovanjem pod svojo prečko.

Škrtel še kar v strelski formi

Toda že iz kota, ki je sledil, je Liverpool uspel podvojiti vodstvo – tokrat je žoga zletela na prvo vratnico, kjer je Clichyja brez večjih težav preskočil Martin Škrtel, slovaški "golgeter", ki v letošnji sezoni zabija kot po tekočem traku, pa je preusmeril okroglo usnje mimo nemočne angleške številke ena. Nor tempo bi lahko v 29. minuti prinesel že tretji gol, a je Sturridge pred Hartom slabo iskal podajo v sredino.

Gerrard je na drugi strani s fantastičnim startom v zadnjem hipu ustavil Edina Džeka, potem ko je bosansko-hercegovski reprezentant v 31. minuti v eni redkih obetavnih akcij pobegnil ožji obrambi domačih. Dve minuti kasneje je City zahteval tudi najstrožjo kazen, ko je Mamadou Sakho z divjim startom zgrešil žogo ob Džeku, a sodnik Mark Clattenburg ni zapiskal po teatralnem padcu "diamanta".

Mignolet ustavil City

Philippe Coutinho bi lahko tri minute pred koncem polčasa še polepšal pogled na semafor za domače navijače, a je Brazilec po prihodu v kazenski prostor sebično streljal, čeprav je imel na voljo kar nekaj soigralcev. David Silva je na drugi strani prišel do nevarnega strela po protinapadu Jesúsa Navasa, a je njegov poskus v kot odbil Sakho, po kotu pa so se domači morali reševati z golove črte, preden je žogo hvaležno le uspel ujeti Simon Mignolet. Točno ob izteku rednega dela prvega polčasa je Mignolet fantastično ubranil še volej Fernandinha.

Drugi polčas je City začel brez sprememb, nato pa je Pellegrini po vsega petih minutah igre aktiviral vezista Jamesa Milnerja. Suárez je imel v eni od akcij kar nekaj sreče, da mu Clattenburg po teatralnem valjanju po zelenici ni pokazal drugega rumenega kartona, čeravno se ga Demichelis je rahlo dotaknil z nogo. Milner se je hitro izkazal za dobro potezo Pellegrinija, saj je izkušeni vezist takoj sodeloval v dobitni akciji s Silvo, ki ga je pred vrati Liverpoola zaposlil za zaslužen gol za 2:1.

Johnson priskočil gostom na pomoč

Liverpool se je panično ubranil hitrega izenačenja, potem ko se je Suárez znova zapletel v jezno prerekanje, tokrat ob izvajanju udarca s sredine igrišča Silvo, Španec pa je le za nekaj centimetrov zgrešil s podajo pred vrata rdečih, kjer je v mrežo ni uspelo preusmeriti nobenemu od soigralcev. Kar pa ni uspelo njegovim soigralcem pa je nekoliko kasneje kar domačim samim.

David Silva je bil tisti, ki je ponovno s podajo pred gol iskal soigralce, našel pa Glena Johnsona, ki je z nesrečnim odbojem premagal alstnega vratarja in izenačil izid na 2:2. To je bil znak za rdeče, da morajo znova malce bolj napadalno zaigrati in ni dolgo trajalo, da je na Anfieldu spet završalo. Suárez je padel v kazenskem prostoru Cityja, sodnik Clattenburg pa se je odločil zamižati na obe očesi, saj ni dosodil enajstmetrovke, niti pokazal drugega rumenega kartona Urugvajcu zaradi simuliranja, s čimer bi ta moral pred časno pod prho. 

Coutinho kaznoval napako Kompanyja

V nekaj naslednjih akcijah so bili znova nevarnejši domači, goste iz Manchestra pa je dvakrat rešila le dobra obrambna past s katero so jih ujeli v prepovedan pložaj. Temu pa se je na drugi strani ognil David Silva, a podaje Agüera ni uspel preusmeriti v mrežo Mignoleta. Njegov kolega Joe Hart ob strelu Coutinha ni imel toliko sreče. Brazilec je meril preveč natančno. kaznoval slabo razčiščevanje Vincenta Kompanyja in Liverpool spet pripeljal na pot do naslova. 

Tretji zadetek je bil za goste preveč in ta udarec jih je dokončno spravil na tla. Pomagati jim no mogel več niti rdeči karton Jordana Hendersona v sodniškem dodatku. Reds so si do zmage pomagali tudi z rokami, kar pa je sodniku ostalo očem skrito in na koncu so se domačini lahko iskreno veselili pomembne zmage. Z izidom 3:2 so poslali pomembno sporočilo, da čaka tekmece ogromno dela, če jih želijo sklatiti z vrha lestvice. 

Ba znova rešitelj modrih

Medtem ko je senegalski napadalec Demba Ba že jasno in glasno napovedal slovo od Chelseaja, pa bi se znalo Joseju Mourinhu še kako kolcati po njem. Že drugič v nekaj dneh je bil namreč prav enkdanji nogometaš Newcastle Uniteda rešitelj Londončanov, tokrat jim je priskrbel krvavo potrebne tri točke na zahtevnem gostovanju v Swanseaju.

Labodi so bili od začetka tekme povsem konkurencčni drugouvrščenemu klubu angleške prve lige, a  je njihove načrte ustavil rdeč karton Chica Floresa sredi prvega dela tekme. To je dalo nekaj prednosti Chelseaju, ta pa jo je uspel kronati šele sredid rugega polčasa. Demba Ba je z radalje močno streljal po tleh, nekoliko nerodna reakcija vratarja Michela Vorma pa je omogočila Senegalcu odločilni zadetek na sicer ne ravno najbolj zanimivi tekmi. 

Deulofeu Everton Sunderland Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters

Arsenal po zmagi Evertona nič več v Ligi prvakov

Everton se je po dolgem času z enakim številom tekem prebil pred Arsenal na četrto mesto Premier League in topničarje zbil z mesta, ki ob koncu sezone prinaša igranje v kvalifikacijah za Ligo prvakov. Modri iz Liverpoola so v čustvenem tednu za Merseyside, kjer se spominjajo smrti 96 navijačev mestnih tekmecev, slavili pri na izpad obsojenem Sunderlandu po zaslugi avtogola Wesa Browna.

Na severovzhodu države je nekdanji član Manchester Uniteda s prsmi v lastno mrežo preusmeril podajo s strani in poskrbel za že sedmo zaporedno zmago varovancev Roberta Martíneza, ki imajo zdaj dve točki več od topničarjev na četrtem mestu.

Pred tekmo je trener domačih Gustavo Poyet trdil, da njegovo moštvo potrebuje čudež v boju za obstanek, tega pa rdeče-beli očitno le ne bodo dočakali. "Črne mačke" imajo sicer še naprej kar dve tekmi manj od sostanovalcev v kleti angleške Premier League.

Izjemen povratek Spursov

Nove slabe novice so za Sunderland prišle z drugih zelenic, kjer so se pomembnih zmag veselili praktično vsi njihovi tekmeci v boju za obstanek. Cardiff City je presenetil Southampton na južni obali (1:0), osemnajsti Fulham pa je z novim golom Huga Rodallege odpravil Norwich City na Craven Cottagu (1:0).

Crystal Palace je z domačo zmago nad Aston Villo praktično že ubranil svoj prvoligaški status (1:0), medtem ko je moral nesrečni trener West Bromwich Albiona in nekdanji strateg španskega Betisa Pepe Mel s svojimi varovanci znova preživeti boleč udarec – po vodstvu proti Tottenhamu s 3:0, enajstmetrovko za goste je zapravil tudi Emmanuel Adebayor, se je moral WBA zadovoljiti zgolj z remijem, ko je v enem zadnjih napadov na tekmi zadel Christian Eriksen (3:3).

Morgan Amalfitano v prvi in Chris Brunt v četrti minuti sta zadela za hitrih 2:0 na stadionu The Hawthorns, po zgrešeni enajstmetrovki Adebayorja pa je Stéphane Sessègnon z izvrstnim samostojnim prodorom navidez dokončal delo v 31. minuti. Povratek Spursov se je začel z avtogolom Jonasa Olssona dve minuti kasneje, 15 minut pred koncem rednega dela drugega polčasa pa je z glavo za le gol zaostanka zadel Harry Kane. Eriksen je nato v infarktni končnici rešil točko Londončanom.

Spektakel na Anfieldu in spomin na 96 navijačev

Petnajstega aprila leta 1989 se je na stadionu Hillsborough v Sheffieldu, na polfinalni tekmi pokala FA med Liverpoolom in Nottingham Forrestom zgodila ena največjih tragedij v zgodovini nogometa. V gneči, ki je na tribuni navijačev Redsov nastala zaradi malomarnosti policije (po zadnjem uradnem poročilu se je družinam umrlih opravičil tudi premier David Cameron), je v domovanju kluba Sheffield Wednesday umrlo 96 navijačev, še 766 ljudi je bilo poškodovanih.

Usodnega dne je bilo srečanje prekinjeno po šestih minutah. Tekme na vseh ravneh angleške lige se bodo zato za vikend začele sedem minut pozneje, saj bodo simboličnemu zamiku obračunov za šest minut dodali še minuto molka. Na Hillsboroughu so pred tekmo Wednesdaya z Blackburn Rovers v drugi ligi izpraznili 96 sedežev in nanje položili vrtnice za vsakega preminulega navijača, prazni sedeži so s šali Liverpoola zevali tudi na Wembleyju.

Angleška liga, 34. kolo:

Crystal Palace : Aston Villa 1:0 (0:0)
Puncheon (76)

Fulham : Norwich City 1:0 (1:0)
Rodallega (40)

Southampton : Cardiff City 0:1 (0:0)
Cala (65)

Stoke City : Newcastle United 1:0 (1:0)
Pieters (42)

Sunderland : Everton 0:1 (0:0)
Brown (75/a.g.)

West Bromwich Albion : Tottenham Hotspur 3:3 (3:1)
Vydra (1), Brunt (4), Sessègnon (31); Olsson (34/a.g.), Kane (70), Eriksen (90)
Adebayor (Tottenham) je v 16. minuti zapravil enajstmetrovko.

Liverpool : Manchester City 3:2 (2:0)
Sterling (6), Škrtel (26), Coutinho (78); Silva (57), Johnson (62/a.g.)
RK: Henderson (90/Liverpool)

Postavi

Liverpool: Mignolet; Johnson, Sakho, Škrtel, Flanagan; Gerrard, Henderson, Coutinho (od 89. Moses); Sterling (od 90. Lucas), Suárez, Sturridge (od 65. Allen). Na klopi: Jones; K. Touré, Agger, Aspas.

City: Hart; Zabaleta, Kompany, Demichelis, Clichy; Y. Touré (od 19. García), Fernandinho, Navas (od 50. Milner), Nasri, Silva; Džeko (od 68. Agüero). Na klopi: Pantilimon; Lescott, Negredo, Kolarov.

Sodnik: Mark Clattenburg (Tyne & Wear).

Swansea City : Chelsea 0:1 (0:0)
Ba (68)
RK: Flores (16/Swansea)

Torek ob 20.45:
Arsenal – West Ham United

6. maj:
Manchester United – Hull City

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.