Svet
7 ogledov

Ankara potrdila možnost turško-savdske kopenske ofenzive v Siriji

Alepo EPA/MAYSUN
Turčija in Savdska Arabija bi lahko začeli skupno kopensko operacijo proti Islamski državi (IS) v Siriji, je napovedal turški zunanji minister in dodal, da Rijad v turško oporišče pošilja vojaška letala za boj proti skrajnežem. Ruska letala so medtem znova obstreljevala cilje v Siriji, na poti proti Siriji naj bi bila tudi nova ruska bojna ladja.

"Če obstaja strategija (proti IS), potem bi Turčija in Savdska Arabija lahko začeli kopensko operacijo," je po poročanju turških časnikov Yeni Safak in Haberturk po udeležbi na Münchenski varnostni konferenci izjavil vodja turške diplomacije Mevlut Cavusoglu in dodal, da gre za državi, ki kažeta veliko odločnost v boju proti teroristom v Siriji.

Kot je nadaljeval, Savdska Arabija, ki v zadnjih mesecih postaja vse tesnejši zaveznik Turčije, poleg tega v turško oporišče Incirlik pošilja svoja vojaška letala za boj proti IS. Zaenkrat sicer še ni jasno, koliko letal točno, a zagotovo pridejo, je dejal.

Incirlik je glavno oporišče, iz katerega vzletajo letala držav članic mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki v Siriji obstreljujejo cilje IS. Med drugim ga uporabljajo ZDA, Velika Britanija in Francija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na vprašanje, ali bi lahko Rijad na turško-sirsko mejo poslal tudi vojake, je Cavusoglu odvrnil, da konkretnih načrtov za to zaenkrat ni, da pa so Savdijci pripravljeni poslati tudi te, če se bo izkazalo, da je potrebna kopenska operacija v Siriji.

Rusija je medtem danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa kljub dogovoru o prekinitvi sovražnosti v Siriji v tednu dni nadaljevala z obstreljevanjem ciljev v tej državi. Ponoči so ruska letala na severu Sirije, kjer ob ruski podpori poteka obsežna ofenziva režimskih sil, izvedla najmanj 12 napadov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu. Tokrat obstreljevano območje naj bi bilo pod nadzorom teroristov Fronte al Nusra, sirske veje Al Kaide, a tam so tudi zmerni uporniki in Svobodna sirska vojska.

Kot so kasneje sporočili sirski aktivisti, naj bi Rusija svoje napade na sever Sirije v zadnjih 24 urah še okrepila, kar naj bi bilo povezano s pripravo na nov pohod režimskih sil severno od Alepa. Al Jazeera medtem poroča, da je sirskim vladnim silam ob pomoči ruskih letal in lojalnih milic na severu Alepa danes uspelo iz rok upornikov osvojiti še dva ključna kraja in bližnje hribovje.

AFP obenem navaja rusko tiskovno agencijo Ria Novosti, da naj bi bila na poti proti Siriji nova ruska bojna ladja Zeljoni dol, opremljena z vodenimi izstrelki. V ruski mornarici so potrdili le, da je ladja zapustila svojo črnomorsko floto in se odpravila proti Sredozemlju, medtem ko so poročila o tem, da naj bi šlo za okrepitev v bojih v Siriji, zaenkrat neuradna.

AFP tudi poroča o tem, da je turško topništvo danes obstreljevalo območja v provinci Alep, ki so pod nadzorom kurdskih sil.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 18:59 14.februar 2016.

    Pahor in Cerar , zavedajta se , da Slovenci nismo Germani ampak Slovani in jaz kot prvi ne misllim Ruse užaliti z nobeno stvarjo , bom pa RADE VOLJE POČISTIL kot DOBROVOLJEC v njihovih vrstah z slovensko golaznijo !

  • Žurnalček 18:57 14.februar 2016.

    Očitno želi Riad in Ankara eno samoletečo raketo , pa jih bo takoj minila da ideja !

  • sprehajalec 13:04 14.februar 2016.

    Saj smo pod levičarji šli v nato pa eu. Pa tudi cerar je levičar. kaj imajo desničarji sedaj s tem?Fantje sami želijo dol, če je bil ameriški vojak v Afganistanu plačan 1200 dolarjev, je bil naš tam 4500 eurov.