Avto
75 ogledov

Skoraj vsaj drugi tujec se čudi, kako hitro se vozi po naših AC

Hrvaška avtocesta Davor Puklavec/ Pixsell
Pri Darsu so letos spomladi med uporabniki slovenskih avtocest naredili raziskavo o zadovoljstvu uporabnikov z našimi avtocestami. V anketo so vključili tako domače kot tuje voznike. Mnenja med domačimi in tujimi vozniki se razlikujejo.

Mnenja med domačimi in tujimi vozniki o tem, koliko časa v zastojih zaradi del izgubijo na slovenskih avtocestah v primerjavi z drugimi državami, so deljena.

Da vozniki v Sloveniji v primerjavi s tujino izgubijo manj časa, se v največji meri strinjajo tuji vozniki tovornih vozil, da izgubijo več časa, pa domači vozniki osebnih vozil.

Tujci "navdušeni" nad zastoji v Sloveniji

Tako je kar 64 odstotkov slovenskih voznikov in voznic menilo, da zaradi del na cesti v zastojih več časa izgubijo v Sloveniji, kot v tujini, medtem, ko je na isto vprašanje pritrdilno odgovorilo le 12 odstotkov tujih anketirancev.

Raziskava je med drugim pokazala, da so tuji vozniki osebnih vozil kot najbolj problematično ravnanje na slovenskih avtocestah navedli prehitro vožnjo. Tako meni vsak četrti anketiranec. Tujci kot problematično na slovenskih cestah vidijo telefoniranje med vožnjo (37 odstotkov anketirancev) in premajhno varnostno razdaljo (37 odstotkov anketirancev).

Na drugi strani se domačim voznikom osebnih vozil zdi na slovenskih avtocestah najbolj problematični vožnja v napačno smer (66 odstotkov anketirancev), objestna vožnja (63 odstotkov anketirancev)in vožnja pod vplivom alkohola (53 odstotkov anketirancev).

Visoke ocene za slovenska postajališča

Na Darsu med dejavnikov zadovoljstva, ki jih merimo, uvrščajo tudi počivališča (parkiranje na počivališčih, čistoča/urejenost počivališč, št. Bencinskih servisov, št. Restavracij/bifejev, sanitarije na počivališčih, varnost na počivališčih). Kot je pokazala zadnja raziskava med 546 anketiranimi vozniki tujih tovornih vozil, so zadovoljstvo z našimi avtocestnimi počivališči na splošno ocenili z oceno 3,94 (na lestvici do 5), domači vozniki tovornih vozil pa s 3,55. Vozniki tujih osebnih vozil so počivališča ocenili s 4,23, domači pa s 3,66.

Med šestimi dejavniki so tuji vozniki najslabše ocenili št. restavracij/bifejev (ocena 3,98), sledi parkiranje na počivališčih (4,51), po drugi strani pa je parkiranje na počivališčih po pomembnosti na zadnjem mestu (ocena 2,86), najbolj pomembno pa se jim zdi število bencinskih servisov (4,15), zadovoljstvo s številom teh servisov pa je bilo ocenjeno s 4,54. Na Darsu predvidrvajo, da bi v primeru zaračunavanja vozniki tujih tovornih vozil manj uporabljali počivališča in posledično tudi v anketi manj izražali nezadovoljstva nad premalo parkirnih mest, če bi ta bila plačljiva in ne več brezplačnimi postanki prek noči.

Komentarjev 10
  • max 12:49 22.julij 2016.

    Tujci, predvsem severnjaki,imajo pač drugačno mentaliteto in na zastoje gledajo realno.Povprečni Slovencelj pa je s tem, ko plača cestnino prepričan, da je cesta samo njegova in se temu primerno tudi obnaša.

  • KOJAK 11:25 22.julij 2016.

    Jozlnov sam si priznal da si iz vukojebine, ker drugače bi vedel da tisto ni nobena gneča. Koliko pa čakaš 5-15 minut? Uf res gneča.

  • jnovak 11:17 22.julij 2016.

    realno gledano ima KOJAK prav.Na naših cestah je zastojev mnogo manj, in ko so, so krajši (razen v izrednih razmerah) medtem ko je v Nemčiji čisto navadno da sredi dneva za 4 ure zaprejo cesto, nastane 30 km kolona, ...prikaži več in nikome ništa. Severna obvoznica pa je itak zelo obremenjena, in zastoji ponavadi nastajajo zaradi bedakov, ki se ne znajo vključiti ali izključiti pri hitrosti višji od 50km/h in zato morajo zavirati eden po eden vsi za njimi...