Slovenija
169 ogledov

Anketa Dela: SDS pred SMC

Kongres SDS Žurnal24 main
Anketa Dela kaže, da je po petih mesecih SDS spet prevzela vodstvo pred vladno SMC.

Tokrat je razlika med njima minimalna, SDS bi volilo 9,4 odstotka vprašanih, SMC pa 9,1 odstotka. Sprememba se je zgodila tudi na tretjem mestu, ki ga tokrat zaseda SD, na četrto mesto je zdrsnila ZL, NSi se je v očeh javnosti izdatno popravila, DeSUS je šesti.

Po navedbah časnika pa nekaj zadnjih anket komaj še zaznava stranko ZaAB. Tudi ta mesec izstopa podatek, da več kot polovica sodelujočih v anketi ne ve, koga voliti, se volitev ne bi udeležili ali ne bi volili nobene stranke.

Med zunajparlamentarnimi kaže najbolje SLS z 1,8-odstotno podporo in PS z 0,7-odstotno podporo. Preostale (SNS, SL, Zeleni, TRS, Solidarnost, Verjamem, Pirati) so le nekaj decimalk oddaljene od nične podpore.

Glede na zadnjo meritev se je podpora vladi in DZ nekoliko zvišala. Vlada je namreč dobila srednjo oceno 2,65, aprila 2,45. Državni zbor pa ima srednjo oceno 2,49, aprila pa je dobil oceno 2,35.

Pahorja imamo še vedno najbolj radi

V majskem barometru priljubljenosti politikov so bile vse merjene osebnosti ocenjene z višjo povprečno oceno kot mesec pred tem, razen Violete Tomič. Najvišjo oceno ima Borut Pahor, na drugem mestu je Violeta Bulc, na tretjem Tanja Fajon, Miro Cerar pa na četrtem. Vrh krojijo še Goran Klemenčič, Dejan Židan in Dušan Mramor.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 4. in 7. majem na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Komentarjev 9
  • mph 16:56 11.maj 2015.

    Ker so politične debate pač vroča tema, jaz točno vem, da bom volil ZL, poznam ogromno ljudi, ki ne bi več SMC, veliko teh bo ZL ali pa bodo res SDS s tem, da bodo ostali doma, ker so itak ...prikaži več "vsi isti", ..... Glede NSI ... ha ha ha ha ha .... Me resnično zanima, da bi enkrat nekdo objavil točno metodologijo, kako prihajajo do teh izmišlenih anketnih podatkov ali pa anketirajo zelo specifično populacijo.

  • ljimonad 16:51 11.maj 2015.

    ha ha ha zopet so privržencem ablastnika delili sendviče da so glasovali za njih, tako kot pri protestih, ha ha ha

  • tralala 13:49 11.maj 2015.

    Znam. Težave imam samo z branjem bruhanj polpismenih oseb.