Avto
92 ogledov

Tudi Slovenci ne znajo več menjati prazne gume

Menjava pnevmatik Shutterstock
Več kot polovica britanskih voznikov ne bi več znalo zamenjati prazne pnevmatike. Kaj pa Slovenci?

V Veliki Britaniji so pri podjetju Leasing Optino napravili anketo med tisoč vozniki in jih povprašali, ali bi bili sposobni kar sami opraviti nekatera preprosta dela pri svojem avtu, denimo odpiranja motornega pokrova in preverjanja nivoja olja ali tekočine za zavore. Vprašali so jih tudi po menjavi prazne pnevmatike, pri čemer je 55 odstotkov voznikov priznalo, da ne bi vedeli, kaj početi z dvigalko in ključem za kolesa. 

Pri mlajši populaciji voznikov v starosti med 18 in 24 let je bilo tistih, ki bi znali zamenjati pnevmatiko, še manj, saj je kar 76 odstotkov vprašanih odgovorilo negativno, poroča Daily Mail.

Nameščanje rezervne pnevmatike sicer postaja vse redkejši posel, saj številni novi avtomobili zaradi varčevanja s prostorom in maso nimajo več pete pnevmatike, temveč so vozila opremljena s kompletom za krpanje, ki za silo omogoči nadaljevanje vožnje, če luknja v pnevmatiki ni prevelika.

Brez rezervnih koles naj bi bilo že prek 50 odstotkov novih avtov, ki se prodajajo v Veliki Britaniji. 

Je v Sloveniji stanje kaj bistveno drugače? Ne!

Tako pravijo pri organizaciji AMZS: "Po naši oceni dobra polovica voznikov ne zna zamenjati rezervnega kolesa na vozilu oziroma ne zna uporabiti kompleta za popravilo pnevmatike."

"Težava so varnostni vijaki, s katerimi je pritrjeno kolo. Vozniki pogosto ne vedo, kje hranijo nastavek za odvijačenje, imajo pomanjkljivo znanje o uporabi dvigalke vozila, oteženo demontažo pa povzročajo tudi s prevelikim navorom pritrjeni vijaki," pravi Petra Slanič, predstavnica AMZS. in še: "Razlike med mladimi in starejšimi vozniki so pri menjavi kolesa zanemarljive."

Različna članstva v asistencah pomoči, denimo tudi v primeru AMZS, omogočajo, da ima voznik na voljo brezplačno pomoč na cesti, ki vključuje tudi menjavo kolesa oziroma uporabo kompleta za popravilo pnevmatike.

Nekaj ostalih zanimivih izsledkov britanske raziskave:

- Le 72 odstotkov vprašanih bi znalo odpreti pokrov motorja.

- 69 odstotkov bi jih znalo preveriti nivo olja, 66 odstotkov pa ustrezno napolnjenost pnevmatik. 

- 66 odstotkov jih je sposobnih samostojno dopolniti tekočino za pranje stekle, a bi kar desetina vprašanih zamrznjen avto polivalo z vročo vodo.

- Komaj 55 odstotkov bi jih znalo prednastaviti radijsko postajo v avtu.

- 47 odstotkov si zna nastaviti volanski obroč po višini in/ali dolžini.

- 35 odstotkov bi znalo preveriti nivo zavorne tekočine, 21 odstotkov pa tudi, ali so zavorne ploščice še ustrezne. 

"Nekateri rezultati so nas povsem šokirali, saj bi si morali ljudje vzeti čas, da spoznajo delovanje svojih avtov. Pri popravilih brez ustreznega znanja takšni vozniki ne spravljajo v nevarnost le sebe, temveč tudi ostale," je dejal Mike Thompson iz družbe Leasing Options. Ob tem je še pozval vse, ki se ne čutijo sposobni niti malih popravil, naj to raje prepustijo strokovnjakom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • vzev 20:14 28.januar 2016.

    Pa, dajte no. Kdo ti pa ne zna gume zamenjati? Pa kakšna znanost je to?

  • korisnik_17879 18:38 28.januar 2016.

    Uvest nazaj motoroznanstvo na vozniški izpit