Slovenija
11 ogledov

Anketiranci verjamejo v koalicijo

Sestanek koalicijskih poslancev Anže Petkovšek
Anketa: 57 odstotkov anketiranih meni, da koaliciji sklepanje nove koalicijske pogodbe ne bo povzročalo težav.

Današnja anketa časnika Delo kaže, da 57 odstotkov vprašanih meni, da bo koaliciji uspelo skleniti novo koalicijsko pogodbo. Nasprotno jih meni 32 odstotkov vprašanih.

Podrobnejši pregled rezultatov pokaže, da v novo koalicijsko pogodbo pogosteje verjamejo podporniki PS (86 odstotkov) in SD (65 odstotkov), nasprotno pa najpogosteje menijo podporniki SDS (47 odstotkov).

Prioriteti vlade bi morale biti ustvarjanje novih delovnih mest in gospodarska rast, sledijo reforma zdravstvenega sistema, pospešena privatizacija državnih podjetij in gradnja večjih infrastrukturnih projektov.

Za ohranitev Prešernovih nagrad

V tokratni Delovi anketi so se lotili tudi Prešernovih nagrad. Pojavljajo se ideje, da bi bila morda najpreprostejša rešitev, da bi te nagrade kar ukinili. A sodelujoči v anketi se s tem ne strinjajo. Na vprašanje, kakšno je njihovo mnenje o nadaljnjem podeljevanju Prešernovih nagrad, jih je samo 16 odstotkov menilo, da bi podeljevanje lahko končali. Več kot tri četrtine (78 odstotkov) jih meni nasprotno, torej da bi morali podeljevanje nadaljevati.


Anketirane so vprašali tudi o jedru letošnjega spora, podelitvi nagrade Prešernovega sklada avtorju Jožetu Možini za dokumentarec o misijonarju Pedru Opeki. Večina (58 odstotkov) ocenjuje, da je izbira nagrajenca primerna. Da je izbira neprimerna, jih meni 18 odstotkov.

Vse manj pomembna SDV

Tema, ki je minule dni odmevala v javnosti, je tudi vprašanje nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Anketirance so vprašali, kako pomembne se jim zdijo te razprave. Več je takih, ki se jim ne zdijo pomembne. Da so te razprave zelo pomembne, jih je menilo deset odstotkov, da so pomembne, 22 odstotkov. Nasprotno jih je 32 odstotkov te razprave označilo za nepomembne, še nadaljnjih 14 odstotkov pa za zelo nepomembne. Zelo pomembne se zdijo predvsem podpornikom SDS (40 odstotkov).

Komentarjev 1
  • dragec 12:06 20.januar 2014.

    Ankete so ankete.Dejstvo je res, kako je uspešna koalicija na čelu z Alenko. Pomembni so rezultati in izhod iz krize.