Avto
60 ogledov

Kaj otroke moti pri starših med vožnjo

Preklinjanje Ford
Kaj gre otrokom pri njihovih starših med vožnjo najbolj na živce? Preklinjanje prav gotovo, raziskava pa ugotavlja še veliko drugih zoprnih starševskih navad.

Starši imajo otroke velikokrat za zelo moteč dejavnik v avtu. Kaj pa o starših za volanom menijo otroci? Zelo zanimivo raziskavo so naredili pri Fordu, kjer so za spremembo o občutkih med vožnjo spraševali potnike na zadnji klopi. Kaj jih pri njihovih starših za volanom najbolj moti, s čim jim gredo najbolj na živce? 

Anketa, v kateri je sodelovalo 2000 otrok iz Francije, Italije, Španije in Velike Britanije, starih med 7 in 12 let, je razkrila, da gredo starši med vožnjo z avtomobilom na živce kar 66 odstotkom otrok. 

Petje staršev je najmanj priljubljeno v Veliki Britaniji, kjer ga je na prvo mesto med zoprnimi dejavnostmi uvrstilo 39 odstotkov otrok. Otroci v Franciji, ki je edina država, v kateri petje za volanom ne sodi med najhujše pregrehe, so bili kar dvakrat bolj občutljivi na zmerjanje drugih voznikov. 61 odstotkov otrok iz vseh sodelujočih evropskih držav je povedalo, da se starši jezijo za volanom in uporabljajo 'grde besede', to pa se najpogosteje dogaja francoskim staršem (74 odstotkov). Italija je edina svetla izjema, kjer živce izgublja manj kot polovica staršev (39 odstotkov).

Tudi prehitra vožnja moti otroke. Največ pripomb na težko nogo mamic in očetov imajo v Nemčiji (13 odstotkov otrok), najmanj pa v Italiji (4 odstotkov). 

Vprašanje: “Je še daleč? Kako dolgo še?” je najverjetnejši odziv zdolgočasenih otrok (63 odstotkov). V Veliki Britaniji in Italiji je večja verjetnost, da bodo otroci mamo in očeta zaprosili, če predvajata glasbo. Da bi se otroci umirili, jim 26 odstotkov staršev prepusti svoj pametni telefon, 20 odstotkov pa jim predvaja film ali druge posnetke na prenosnih napravah.

Nemških otrok ni potrebno podkupovati

Britanski starši najpogosteje ponudijo prigrizke (29 odstotkov). Očitno so med potovanjem najbolj pridni nemški otroci, saj jih je 38 odstotkov odgovorilo, da staršem za njihovo umiritev ali lepše obnašanje ni treba storiti nič.

Čeprav so fantje in punce očeta izbrali za najboljšega voznika (61 odstotkov), so najbolj cenjeni italijanski očetje (67 odstotkov), s 45 odstotki pa so se najbolje izkazale mame v Veliki Britaniji. Vrtanje po nosu so kot najbolj zoprno navado staršev izbrali otroci v Veliki Britaniji, sledili pa so jim vrstniki v Italiji in Nemčiji.

Pri Fordu še ugotavljajo, da je vrsta avtomobila precej pomembna pri sproščenem prevozu otrok. Tako je zelo pomembno, da imajo med vožnjo dovolj prostora in odlagališč, da je avto udoben, prav pridejo pa tudi različni dodatki, zaradi katerih starši vozijo varneje in učinkoviteje. Če je avto denimo opremljen s sistemom AEB ali asistentom za avtomatsko parkiranje, bo tako v avtu precej manj stresno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.