• Sob 20 do 29 °C
 • Ned 17 do 21 °C
več na vreme.net

Shod

7 komentarjev

3.000 grl proti Acti in napad na NLB

V Ljubljani in Mariboru kljub slabemu vremenu shoda proti Acti. Na NLB potrdili, da so bili tarča napada. Zdaj spletne strani in storitve delujejo normalno.

K. Kl., B. H. / Ljubljana

/ Osveženo:

 •  

  Protestniki so se zbrali na Kongresnem trgu, od tam so odšli pred parlament, nato pred poslopje vlade, pred ameriško ambasado, Telekom.

  Zbralo se je okoli 3000 ljudi, policija je dogajanje spremljala.

  Med shodom so vzklikali: Kdor ne skače, je za Acto!

V Ljubljani in Mariboru potekata protestna shoda proti mednarodnemu sporazumu za boj proti ponarejanju (Acta).

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je zbrala množica, večinoma mlajših protestnikov. Prinesli so transparente in pripravili nekaj govorov, kasneje se jim je pridružilo še več nasprotnikov Acte, ki po mnenju protestnikov grobo posega v svobodo posameznikov in omogoča, da lastniki patentnih pravic drugim odrekajo možnost napredka in razvoja.

"Svoboda narodu, smrt kapitalizmu," so skandirali udeleženci.

Kar nekaj govornikov je sicer izrazilo nezadovoljstvo zaradi tako majhnega števila udeležencev (glede na napovedi na Facebooku je svoj prihod potrdilo več tisoč ljudi). Neudeležbo so pripisali mrzlemu vremenu. Vse so pozvali, naj prihodnjič, predvidoma naj bi se znova zbrali 17. februarja, s seboj pripeljejo še nekaj prijateljev.

V Mariboru se je shoda udeležilo okoli sto ljudi.

Na NLB potrdili napad

Iz NLB so sporočili, da so bili danes dopoldan "tarča napada v obliki izjemno povečanega števila istočasnih dostopov do spletnih storitev banke".

 •  

  Za STA je pripadnik slovenskega dela gibanja Anonymous potrdil, da je bila NLB dopoldan dejansko tarča mednarodne hekerske skupine.

Zaradi preobremenjenosti so bile približno eno uro nedostopne spletne strani NLB Klik in NLB Proklik.

Okoli 13. ure so spletne strani in omenjeni storitvi bili normalno dostopni, posamezni uporabniki različnih ponudnikov interneta pa imajo občasno še lahko o težave pri dostopanju. Dogajanje pri banki spremljajo še naprej.

Po naših neuradnih informacijah naj bi do napada prišlo, kot je bilo napovedano, iz tujine. Kot smo izvedeli, je iz enega IP prišlo tudi po 130.000 paketov na sekundo, običajna številka je nekaj sto. Domnevni hekerski napad se je začel ob 10. uri, končal pa okoli 11. ure, kar so potrdili tudi na NLB.

Anonymous napad napovedali

Napad na strani NLB so v videoposnetku, objavljenem na youtubeu, Anonymous napovedali včeraj popoldan. NLB je postal njihova tarča, ker je „del velike korupcije“.

Pred nekaj dnevi je skupina sporočila tudi, da bodo napadli strežnike vlade. Kot je pa je pojasnil pripadnik slovenskega dela gibanja Anonymous, se ta napad danes ne bo zgodil, saj nameravajo počakati na javno predstavitev mnenj o Acti, ki bo v državnem zboru predvidoma 17. februarja.

 

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (7)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima