Slovenija
66 ogledov

Antraks v zaporu na Povšetovi?

Povšetova zapor
1/3
Žurnal24 main
Danes so na Zavod za prestajanje kazni zapora v Ljubljani prejeli pisemsko pošiljko, iz katere se je vsul prah nepojasnjenega izvora. Obvestili so policijo in gasilce.

Hitri test je pokazal, da ne gre za tisto, česar so se vsi bali: prah ni vseboval smrtonosnih bakterij, ki povzročajo bolezen vraničnega prisada, bolj znanega pod imenom antraks, ki velja predvsem za bolezen živine in ostalih domačih živali. Končni rezultat testiranja je prav takrat pokazal, da ne gre za antraks. 

V Sloveniji nazadnje leta 1983

Omenjeno biološko orožje je v obdobju po 11. septembru v ZDA sicer zbujalo preplah in  prejemnike iz ameriških medijskih hiš pričakalo v pisemskih pošiljkah. Po neuradnih podatkih naj bi za posledicami infekcije v tistem obdobju v ZDA zdravili nekaj več kot 20 ljudi, bilo pa je tudi pet smrtnih žrtev. V Sloveniji smo po podatkih Slovenskega društva za boj proti nalezljivim boleznim zadnji primer antraksa pri človeku zaznali leta 1983, ko sta v Komendi zbolela lastnik obolele živali in mesar, ki je žival zaklal.

Povšetova ostaja odprta

Predstavnica za odnose z javnostmi na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij Ksenja Lampe je pojasnila, da so sicer zaprli vhod z ulice v zapor, Povšetova ulica pa ostaja normalno prehodna.

Dodala je, da je delo v zaporu kljub incidentu potekalo pretežno brez težav: vse pripornike, ki so morali v tem času na sodišče, so uspešno spremili in odpeljali, le v enem primeru naj bi prišlo do zamude.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.