Šport
26 ogledov

AOC: Pijte alkohol, toda odgovorno

joshua booth EPA
Avstralski olimpijski komite (AOC) je sprejel nova pravila obnašanja, ki bodo veljala za naslednje generacije udeležencev olimpijskih iger z najmanjše celine.

Avstralskim olimpijcem uživanja alkoholnih pijač ne bodo prepovedali, ne bodo pa dopuščali pijanskega obnašanja, kot je opotekajoča hoja, posedanje, glasno in žaljivo govorjenje.

Predsednik olimpijskega komiteja v deželi tam spodaj John Coates se je odločil za vselej izkoreniniti slabe razvade članov avstralskih olimpijskih odprav. Lanske poletne olimpijske igre v Londonu so izbile sodu dno ter le še utrdile slab sloves Avstralcev kot pijancev in prekomernih veseljakov, še zlasti so pri tem prednjačili v avstralskem plavalnem taboru, ko prvič po letu 1976 avstralski plavalci niso osvojili zlate kolajne v individualnih preizkušnjah. Edino zlato kolajno so avstralskemu plavanju priplavale ženske v štafetni preizkušnji 4 x 100 m prosto. Šef avstralske olimpijske družine si tako prizadeva za vselej končati turbulentno obdobje zaznamovano z zlorabo opojnih substanc, nedisciplino in pijančevanjem.

''Alkohola ne bomo prepovedali''

"Sprejeli smo ukrepe, ker želimo avstralskim olimpijcem ponuditi priložnost, da tekmujejo in pokažejo vse svoje sposobnosti v vsej svoji različnosti," je povedal Coates. "Alkohola ne bomo prepovedali, ker želimo spodbujati odgovorno pitje, kar seveda pomeni spoštovanje reprezentančnih kolegov, ki se pripravljajo na tekmovanje, in odgovorno obnašanje, s katerim ne motiš ali negativno vplivaš na športno učinkovitost drugih članov ekipe," je naštel prvi mož avstralskega olimpijskega komiteja.

Nova pravila veljajo za vse

V skladu z novim pravilnikom lepega in vzornega vedenja članom avstralske odprave ne bodo dovolili dostopa do olimpijske vasi ali drugih reprezentančnih prostorov, če bodo kazali očitne znake opitosti ali se bodo neprimerno obnašali. Zadnje pomeni: "Prepirljivost, zlovoljnost, agresivnost, uporaba žaljivega ali sovražnega govora, opotekanje, majanje, padanje po tleh, glasno, nepovezano in nadležno govorjenje, težave s pozornostjo ali razumevanjem drugih ter nadlegovanje članov moštva." Nova pravila obnašanja bodo veljala tako za športnike kot športne funkcionarje in trenerje.

Komentarjev 1
  • Skippy 15:00 19.november 2013.

    Zahodni človek je res postal neverjeten, ko pa tako neumnost, kot je definicija neprimernosti porabiš 10 besed. Popolnoma vse se hoče zbirokratizirat.