Slovenija
18 ogledov

Aplikacija za žrtve kaznivih dejanj

Slovenska policija ima od nedavnega novo spletno aplikacijo, s pomočjo katere lahko pridete do informacij o poteku, fazi in zaključku predkazenskega postopka za kaznivo dejanje, v katerem ste bili oškodovani.

Aplikacija je namenjena žrtvam oziroma oškodovancem kaznivih dejanj. Omogoča hitro in neposredno obveščenost o poteku predkazenskega postopka.

Oškodovanec v zatevana polja vpiše svojega podatke: ime in priimek, EMŠO, elektronski naslov in datum naznanila kaznivega dejanja. Dodana so tudi polja za neobvezne podatke, kot so naslov oškodovanca, telefonska številka in kratek opis kaznivega dejanja.

Prosilec bo iz uradnih evidenc policije prejel samodejno obvestilo, in sicer:

  • da kaznivo dejanje še ni vnešeno v sistem ali
  • da je policijska preiskava še v teku ali
  • da je o kaznivem dejanju podano poročilo ali kazenska ovadba na pristojno okrožno državno tožilstvo

V obvestilu, ki ga prosilec prejme, ne bodo zajeti osebni podatki prosilca ali konkretni podatki o postopku, ki bi omogočali zlorabo. Prosilec bo zato moral za več podatkov neposredno zaprositi institucijo, ki v danem trenutku vodi postopek, torej policijo ali pristojno okrožno državno tožilstvo.

V policiji smo pri pripravi spletne aplikacije sledili načelom in normativom, ki veljajo za delo z oškodovanci kaznivih dejanj in žrtvami nasilja. Oškodovanci bodo lahko do podatkov o postopku dostopali kadarkoli, aplikacija pa bo hkrati zmanjšala administrativno obremenjenost policistov in kriminalistov na terenu,” pojasnjujejo na policiji.

V aplikaciji je tudi povezava na brošuro "Ko postanem žrtev kaznivega dejanja", v kateri si lahko oškodovanci preberejo o pravicah, ki jih imajo kot žrtve kaznivih dejanj. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.