Slovenija
101 ogledov

Iphone 6 lahko postane neuporaben, če lastnik ...

iPhone 6 EPA
Poteza Appla, ki je razburila uporabnike: če iphone 6 popravi kdo drug kot uradni serviser, utegne iOS 9 iz na stotine evrov vrednega telefona brez opozorila ustvariti neuporabno opeko. Pri Applu imajo priročen razlog.

Uporabnike iphona po svetu je razburila vest o "napaki 53", ki sicer ni neznanka v svetu Appla, a je sedaj sposobna "zabrikati"  tudi različico iphone 6. 

Po pisanju britanskega Guardina se je z grozo, ko jim je pred očmi za vedno izdihnil dragoceni telefon, soočilo že na stotine uporabnikov iphona 6 z naloženim najnovejšim iOS 9 operacijskim sistemom. 

Med njimi je bil tudi profesionalni fotograf Antonio Olmos, ki je zaradi nedelovanja dal popraviti osrednji gumb "domov". Ta deluje tudi kot bralnik prstnih odtisov za odklepanje telefona oziroma potrjevanje avtentičnosti uporabnika. 

A telefon je Olmos, sicer zagret uporabnik Applovih izelkov, popravil pri nepooblaščenem serviserju. Čez nekaj dni mu je "umrl". Ko ga je odnesel v Applovo trgovino v Londonu, mu je osebje povedalo, da mu ne morejo pomagati in da lahko telefon vrže v smeti. 

Če se ne uspe povezati, umre

Uporabniki po pisanju Guardiana opozarjajo, da se "napaka 53" lahko pojavi tudi pri telefonih, ki so imeli poškodovan gumb "domov", a ga uporabniki sploh niso dali popraviti. Telefon lahko poslušnost odpove tudi po več dneh ali celo tednih po popravilu, še ugotavljajo forumaši. 

Pri Applu so za britanski časopis pojasnili, da operacijski sistem neprestano preverja, ali so bila popravila avtorizirana s strani Appla. V primeru uporabe neuradnih zaslonov ali drugih komponent se senzorju za avtentičnost v gumbu ne uspe povezati s komponento in zato sproži "napako 53." 

Tako je telefon sprogramiran zaradi zaščite uporabnika, saj na ta način preprečujejo zlorabo s pomočjo drugega ID senzorja, dodajajo pri Applu. Podjetje ima ob tem v mislih tudi plačilni sistem Apple Pay, s katerim telefon nadomešča denarnico, in je med uporabniki po svetu vse bolj priljubljen.

Pri Applu svetujejo, naj se jim uporabniki s to izkušnjo javijo prek podporne službe, če jim je mogoče še pomagati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • novispenjac 21:02 06.februar 2016.

    haha. nekaj kar stane zate 700 eur je luksuz? telefon je super, ampak apple je čisti izkoriščevalec potrošnikov

  • izRODEk 20:57 06.februar 2016.

    Mogoče kdo ve, kaj je novega z Jailbreakom 9.2.1.? To je namreč edino upanje, da se izogneš tem ejplovim neumnostim. Drugače je bolje dati 200€ za Oukitel in uživati v funkcionalnosti. Dizajn so pa tako in tako skinali do prfekcije :)

  • korisnik_15730 19:50 06.februar 2016.

    bolje potem da ne kupite opeke.saj je še dosti boljših mobitelov