Slovenija
24 ogledov

“Apple je bil premalo zapleten”

Po petih letih spet dan kvadratnega korena Žurnal24 main
Žepni kalkulator. Izumil ga je Slovenec Rode.

“Da bo razvoj na področju informacijske tehnologije tekel tako zelo hitro in dejansko tudi vse hitreje, si nisem nikoli predstavljal, res ne,” pravi France Rode, izumitelj prvega žepnega kalkulatorja na svetu HP-35. Rode od leta 1960 živi v Združenih državah Amerike (ZDA), dve desetletji je sodeloval v različnih razvojnih oddelkih korporacije Hewlett Packard (HP), nato pa je z idejo o elektronski ključavnici odšel na svoje.

O vrnitvi ne razmišlja

“Spomnim se, ko smo žepni kalkulator predstavljali naokoli. Eden od udeležencev neke predstavitve nas je vprašal, kaj se zgodi, če zadeva pade na tla. Hewlett mu je odgovoril: 'Tega pa ne vem,' in kalkulator vrgel po hodniku. Sogovornik ga je pobral. In to je vsa zgodba,” smeje razlaga sogovornik, ki smo ga ujeli sredi tedna v Portorožu. Njegova idejna rešitev prek računalniške programske opreme še vedno živi.

Rode v Slovenijo običajno pride le enkrat na leto, vrnitve za stalno pa ne načrtuje. “Za to ni kriva gospodarska kriza, ta pesti tudi ZDA, in tudi ne slovenske politične razmere. Z ženo, ki je tudi Slovenka, o tem preprosto še nisva razmišljala,” še pravi.

Jobsa in Wozniaka zavrnili

“Vsi veste za Steva Jobsa, marsikdo pa nič o Stevu Wozniaku, računalniškem inženirju in programerju, ki je kot jaz prav tako najprej delal na oddelku za žepne kalkulatorje HP, zvečer pa razvijal Apple. Ko sta nam ga z Jobsom predstavila, smo njun projekt zavrnili, češ, le kdo bo te zadeve uporabljal in da je premalo kompliciran za HP. Pa sta odšla na svoje,” se spominja. Glede prihodnosti tehnološkega razvoja je prepričan, da jo bo močno zaznamovalo 3D-tiskanje.

Komentarjev 1
  • Erika Brecelj 00:47 14.oktober 2012.

    A ni naš največji izumitelj Peter Florjančič?