Avto
146 ogledov

Bo Apple samovozeči avto izdeloval v Sloveniji?

Applov avtomobil Apple
V začetku tedna je odjeknila novica, da podjetje Magna Steyr resno razmišlja o selitvi dela proizvodnje v Slovenijo. V igri naj bi bila celo nova tovarna. Zdaj so pri Bloombergu objavili zanimivo vest, da naj bi se Apple pri projektu proizvodnje samodejnega vozila povezal prav s podjetjem Magna Steyr, ki ji zadnje čase posel cveti.

Tovarna Magna Steyr v Gradcu je neodtujljivo povezana s Slovenijo, tako zgodovinsko z dediščino Janeza Puha, proizvajalca avtomobilov, koles in motorjev, v tovarni, v kateri izdelujejo avtomobile za različne vrste proizvajalce, pa je delo našlo veliko dnevnih migrantov iz Slovenije.

Ta teden je odjeknila vest, da Magna Steyr v prihodnje zelo resno računa na Slovenijo. Tako namerava tostran meje vzpostaviti proizvodnjo predprodukcijskih izdelkov in karoserij, s čimer bi razbremenili močno zasedene linije v matični tovarni v Gradcu. Govori se celo o postavitvi tovarne v Sloveniji.

Magna Steyr bo v nove projekte vložila kar pol milijarde evrov sredstev in zaposlila 3.000 novih delavcev. Na leto naj bi iz Gradca prišlo po 200.000 vozil, pri čemer gre skoraj izključno za avte višjega cenovnega razreda.

Nič nenavadnega, da bi Apple proizvodnjo zaupal drugemu

Zato ni čudno, da so z uspešnim podjetjem, ki proizvaja vozila za različne avtomobilske znamke (BMW, Aston Martin, Volkswagen), že pred časom navezali stik pri Applu, kjer iščejo partnerja za proizvodnjo svojega samovozečega avtomobila.

Bloomberg piše, da so številni zaposleni pri Magni Steyr sodelovali pri projektu Applovega vozila. Govori se, da naj bi Apple razvil programsko opremo za samodejno vožnjo, medtem, ko so pri Magni Steyr skonstruirali avto. Skupaj naj bi sodelovali tudi pri dizajnu, preden bo avto zapeljal na tekoči trak v tovarni Magne Steyr. Zaenkrat lahko le ugibamo, ali bi utegnili v primeru odprtja tovrne v Sloveniji kar pri nas izdelovati Applov avto?

Da bi Apple zaupal proizvodnjo drugemu podjetju je povsem logična poteza, nenazadnje iPhone izdeluje Tajvansko podjetje Foxconn Technology Group, pri Applu pa so se na ta način posvetili zgolj dizajnu in razvoju naprave.

Komentarjev 3
  • Senior 18:45 22.september 2016.

    In jih tudi ne bo......!

  • francl12 18:12 22.september 2016.

    reven janezek bo še vedno delal za košček suhega kruha....smo pač hlapci brutalnih kapitalistov!!!

  • mirror 12:47 22.september 2016.

    Če bo država prijazna in uslužna do investitorja, lahko pričakujemo nova delovna mesta.Na Madžarskem in Slovaškem so investitorjem zemljišče dali v najem zastonj, samo da so prišli do delovnih mest. Pri nas pa prideš do delovnega mesta samo če ...prikaži veče imaš VIP, ali če odideš s trebuhom za kruhom v tujino. Zaenkrat kakih velikih investicij še ni bilo pri nas.