Slovenija
12 ogledov

Apple ni več največji, zasenčil ga je Alphabet

Google Alphabet Youtube/Google
Apple ni več najvrednejša družba na svetu. Prehitela ga je družba Alphabet. Še nikoli slišali? Ste, ste ...

Alphabet je nedavno ustanovljena krovna družba, pod okrilje katere sodi IT velikan Google. Objava poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje leta 2015 je presenetila celo borznike, saj je Alphabet objavil, da je imel za 4,9 milijard (4,48 milijard evrov) dobička. To je znaten porast v primerjavi z letom poprej, dobra novica pa je delnice podjetja na borzi potisnilo navzgor za devet odstotkov. Zaradi tega je Alphabet sedaj vreden okoli 568 milijard dolarjev (520 milijard evrov), in je prehitel družbo Apple, ki je pri 535 milijardah dolarjev (420 milijard evrov). 

Googlove storitve še vedno kokoš z zlatimi jajci

Alphabet je tokrat prvič ločeno predstavil podatke o poslovanju za storitve pod okriljem Googla, kamor med drugim sodijo še Gmail in Youtube, ter poslovanje znotraj ločene družbe Other Bets, kamor sodijo drugi projekti, kot so samovozeči avtomobili ali internetni baloni.

Medtem ko je Other Bets zaradi svoje raziskovalno in investicijsko usmerjene logike imel več milijard izgube, pa je Alphabetu Googlov stroj koval velikanske dobičke. 

Analitiki menijo, da Googlov uspeh v zadnjih letih med drugim močno temelji na uspešni selitvi oglasov iz klasičnih računalniških zaslonov na mobilne platforme, prav tako družba z nezmanjšano močjo vlaga v nove tehnologije in ideje, kar se obrestuje. Nasprotno je prav pomanjkanje slednjega pred dnevi na borzah kaznovalo Apple, saj je z aktualnimi rezultati kljub dobičku razočaral vlagatelje.

Apple je postal najvrednejše podjetje leta 2010, ko je s trona vrgel Microsoft. Ta je bil na vrhu okoli 15 let, potem ko je zasenčil takrat največjega IBM. Med prvimi desetimi najbolj vrednimi znamkami na lestvici Forbsa je kar šest takšnih, ki prihajajo iz IT področja - poleg omenjenih štirih še Samsung in Facebook.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.