Zdravje > Aktualno
201 ogledov

Apple razvija revolucionarni izdelek za diabetike

sladkor Profimedias
Apple najel ekipo biomedicinskih inženirjev za razvoj posebnih senzorjev...

Apple je najel ekipo biomedicinskih inženirjev za razvoj posebnih senzorjev, ki bi kar preko kože merili glukozo v krvi. 

Apple | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Kot navaja CNBS, je s projektom začel že ustanovitelj podjetja Steve Jobs, ki je leta 2011 umrl za rakom, ideja računalniškega giganta, ki je ustvaril največji dobiček v zgodovini, pa je prispevek k boju proti sladkorni bolezni. Za boleznijo sicer oboleva na milijone ljudi po vsem svetu.

Kar trideset strokovnjakov s področja biomedicine za Apple razvija neinvazivno vrsto senzorjev, katerih namen je spremljanje ravni glukoze v krvi po stiku s kožo. CNBS navaja, da inženirji delajo v popolni tajnosti že za več kot pet let in to v pisarni v Palo Alto v Kaliforniji.

Proizvodnja senzorjev je nasploh Jobsova ideja, saj je med med drugim razvil podobne prenosne naprave, kot so pametne ure za spremljanje pomembnih vitalnih organov, ravni kisika in srčni utrip.

Applova pametna ura | Avtor: Apple Apple

Nova tehnika, ki bi temeljila na uporabi optičnih senzorjev, naj bi delovala skupaj z Applovo uro, ki jo je podjetje lansiralo leta 2015. Sicer v podjetju niso želeli komentirati informacij o tem. 

Proizvodnja optičnih senzorjev je po mnenju znanstvenikov najbolj zapleten tehnični izziv. Že do sedaj so si mnoga podjetja prizadevala izdelati napravo, s katero bi lahko glukozo v krvi merili hitro, preprosto in brez vboda v prst.

Preko solzne tekočine

Tehnološko podjetje Alphabet s hčerinskim podjetjem Google in švicarskim Novartisom tako že razvija posebne kontaktne leče za merjenje nivoja sladkorja preko miniaturnih tipal. Ta so opremljena s senzorjem za glukozo, ki v realnem času raven krvnega sladkorja meri preko solzne tekočine. Pri podjetju Google so najavili, da bi lahko bila njihova namenska leča za diabetike nared za množično uporabo že čez tri leta oziroma do leta 2019. />
CNBS poroča, da je Apple ravno tako testira svoje senzorje in to po klinikah v San Franciscu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.