Svet
30 ogledov

Apple: "To je politično sranje!"

Apple EPA
Generalni direktor Appla Tim Cook je odločitev Evropske komisije, da mora ameriški tehnološki velikan Irski zaradi davčnih ugodnosti vrniti 13 milijard evrov, označil za totalno politično sranje. Dodal je, da se bo Apple v tesnem sodelovanju z Irsko boril, da bo odločitev komisije, ki po njegovih besedah nima nobene pravne podlage, padla.

Evropska komisija je včeraj sporočila, da je bil Apple na Irskem deležen nezakonitih davčnih ugodnosti v vrednosti do 13 milijard evrov. Zato je podjetju naložila, da mora ta znesek skupaj z obrestmi vrniti Irski. Odločitev pa je tako Apple kot Irsko postavila v zelo nenavaden položaj.

Irska, ki se boji, da bi odločitev komisije iz države pregnala vlagatelje, je namreč napovedala pritožbo. Applu pa je tako po Cookovih besedah naloženo, naj plača davke državi, katere vlada jih zavrača.

Cook je sicer v pogovoru za irski časnik Irish Independent poudaril, da niti Apple niti Irska nista storila ničesar narobe, zato morata odločitev komisije izpodbijati s skupnimi močmi. Ob tem je dodal, da je nesprejemljivo, da se je Evropska komisija na ta način spravila na Irsko.

Prvi mož Appla je sicer mnenja, da je bil Apple tarča pristranskosti komisije glede multinacionalk iz ZDA. Bruselj si namreč po njegovih besedah prizadeva, da bi davke, ki jih podjetja plačajo čez lužo, preusmerili v EU.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 15:54 02.september 2016.

    Ameriške multinacionalke bi rade imele davčne odpustke še pred ratifikacijo TTIP in CETA.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:11 01.september 2016.

    Ne morš ti podpisat davčnih odpustkov točno določenemu podjetju. Če se gremo kapitalizem se ga pejmo tko k se za gre. Brez kupčkanja pod mizo. Za vse morajo biti ENAKI pogoji!