Slovenija
27 ogledov

Ura, ki naj bi spremenila svet

Apple watch
1/4
EPA
Ameriški Apple je predstavil podrobnosti o dolgo napovedovani pametni uri Apple Watch.

Najnovejši paradni izdelek kalifornijskega tehnološkega velikana omogoča telefoniranje, branje sporočil in elektronske pošte ter spremljanje srčnega utripa in telesne aktivnosti, prodajati pa ga bodo začeli aprila.

"Apple Watch je kot osebni trener na vašem zapestju," je na posebnem dogodku v San Franciscu dejal Applov izvršni direktor Tim Cook.

Prednaročila za Applovo pametno uro bodo sprejemali od 10. aprila dalje, naprava pa bo na voljo od 24. aprila. Najprej bodo na vrsti Avstralija, Kanada, Kitajska, Francija, Nemčija, Hong Kong, Japonska, Velika Britanija in ZDA, kasneje pa bodo sledile še nekatere druge države.

Cook je pametno uro označil za najbolj osebno napravo, ki so jo doslej ustvarili pri Applu. Naprava omogoča različne načine prikazovanja časa, sporočil in drugih podrobnosti - od klasičnih kazalcev do animirane Miki Miške.

Pošiljanje sporočil in telefoniranje je mogoče s telefonom Iphone. "Z vgrajenimi zvočniki in mikrofonom lahko telefonirate kar na uri. Sam sem si to želel že od malega," je dejal Cook.

Pametna ura podpira tudi Applovo storitev za mobilno plačevanje Apple Pay ter aplikacije za številna običajna opravila, kot so pregledovanje fotografij, branje novic in spremljanje dogajanja na družabnih omrežjih. Na voljo so tudi aplikacije zunanjih razvijalcev.

Apple macbook | Avtor: EPA EPA
Baterija naj bi zadoščala za celodnevno uporabo, kar po besedah Cooka pomeni približno 18 ur. Pametna ura bo sicer na voljo v dveh velikostih (38 in 42 milimetrov) in v treh kolekcijah - Apple Watch Sport, Apple Watch in Apple Watch Edition.

Ekskluziva za 10.000 dolarjev!

Osnovna različica ure, Apple Watch Sport, bo v ZDA na voljo za 349 ameriških dolarjev (321 evrov). Cena za Apple Watch se bo gibala med 549 in 1099 dolarjev, najdražja Apple Watch Edition pa bo stala od 10.000 dolarjev dalje.

Apple je na dogodku predstavil tudi nov prenosnik Macbook, ki tehta manj kot kilogram, v debelino pa meri le dobrih 13 milimetrov, baterija pa zdrži "ves dan". Posebnost računalnika je, da ne uporablja več klasičnih hladilnih ventilatorjev za hlajenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.