Slovenija
77 ogledov

Inšpektorat: oglaševanje iPada 4G ni zavajajoče

Apple predstavitev Reuters
Apple se je v Avstraliji zaradi oznake "4G" pri novem iPadu znašel na sodišču. Tamkajšnje mobilno omrežje namreč standarda povezave, kot jo podpira naprava, ne omogoča. Zelo podobna situacija je tudi v Sloveniji, kjer pa tržni inšpektorat ni zaznal kršitev.

Avstralski urad za varstvo potrošnikov je Apple zaradi lažnega oglaševanja, da naprava omogoča četrto generacijo mobilne povezljivosti (4G), spravil pred sodišče. Naprava namreč ne podpira standarda 4G, kakršnega uporabljajo v Avstraliji.

iPad je sicer na voljo le z brezžično povezavo WiFi ali s kombinacijo "WiFi + 4G", ki pa povsod razen pri izbranih operaterjih v ZDA in Kanadi dejansko pomeni le "WiFi + 3G" in torej v primerjavi s predhodnikom glede hitrosti povezave ne ponuja napredka.

Apple je v zagovor povedal, da niso nikoli trdili, da se bo naprava ustrezno povezala z avstralskim omrežjem. Urad zahteva prepoved prodaje teh naprav, denarno kazen, javni popravek zavajajočega oglaševanja in povračilo denarja kupcem. Sojenje se začne na začetku maja.

V Sloveniji prodan iPad 4G je in bo le 3G

"4G LTE je na voljo samo v omrežjih AT&T in Verizon v ZDA, in v omrežjih Bell, Rogers in Telus v Kanadi," se glasi drobni tisk na spletni strani izdelka podjetja epl.si, enega od prodajalcev novega iPada. Nekateri drugi trgovci, ki pri nas prodajajo novi iPad, pa nimajo niti te opombe.

Vsi naši trgovci praviloma oglašujejo "ultra hiter prenos podatkov", dejstvo pa je, da v Evropi naprava podatkov ne prenaša nič hitreje od predhodnika.

Inšpektorat: oglaševanje ni zavajajoče

"Tržni inšpektorat doslej še ni ugotovil zavajajočega oglaševanja v zvezi z novim iPadom," pa so nam na vprašanje, ali je oglaševanje novega iPada 4G pri nas zavajajoče, odgvorili na tržnem inšpektoratu.

"Izdelek omogoča povezovanje z več tipi hitrih omrežji, ki delujejo po svetu, med drugim tudi omrežje G4. Prodaja takega izdelka v Sloveniji ni prepovedana. Zavajajoča poslovna praksa bi bila, če bi oglaševali delovanje 4G povezave v Sloveniji, kjer omrežij po tem standardu ni," so nam še odgovorili.

Omrežij 4G pri nas sploh še ni

"Tržnega imena iPad 4G ne gre neposredno povezovati s četrto generacijo mobilnih komunikacij, kot je definirana, poleg tega pa podpira LTE na severnoameriških frekvencah," so nam sporočili iz Mobitela. Torej tudi če bi omrežje 4G pri nas že imeli, se nanj z novim iPadom ne bi mogli priključiti.

"4G-omrežje bo po definiciji ITU tisto omrežje, ki bo omogočalo gigabitne hitrosti oziroma vsaj 100-Mbitne hitrosti v stanju 'visoke mobilnosti'. 4G-definiciji bo glede na sedanji potek razvoja tehnologij ustrezala tehnologija LTE-A, ki šele prihaja," so še sporočili.

"V tem trenutku, kljub predstavitvi novega tabličnega računalnika iPad 3, za uvedbo na nacionalni ravni še ni pravi čas, saj je na eni strani na trgu izjemno malo naprav, ki sploh delujejo na tej tehnologiji, po drugi strani pa mora nacionalni regulator sprostiti relevanten frekvenčni pas – torej 800 MHz in 2600 MHz – in ga operaterjem ponuditi za implementacijo te tehnologije," pa so nam odgovorili s Simobila.

"Storitve v 4G načinu so vsekakor realnost, a pogoj je ustrezna državna strategija in podelitev frekvenc. Pobude operaterjev za podelitev so pri državnem regulatorju in upravljavcu frekvenčnega spektra dosedaj naletele na molk in sklicevanje na nesprejeto strategijo na državnem nivoju," pa so nam spročili s Tušmobila."Žal v Sloveniji uporabniki še nikjer ne morejo uporabljati storitev 4G," dodajajo.

Mobitel in Simobil sta tehnologijo 4G sicer že testirala, so še sporočili iz obeh operaterjev.

Komentarjev 5
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:32 29.marec 2012.

    Velja za Naglas................

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:31 29.marec 2012.

    Pyzda ti si pa tak frajer,a sem lahko tvoj prijatelj.......................

  • bojovi 22:38 28.marec 2012.

    Veš obstaja zadeva ki se ji imenuje laptop glede na to da vse to lahko imaš na laptopu + veliko več. Jaz mam to vse na mobiju kaj si naštel, pa moj mobi nima niti tistih novih operacijskih sistemov android, ...prikaži več itd.Me je pa vedno zanimalo ali tablice sprejmejo zgoščenke CD, DVD, itd. lahko inštaliraš kako igro gor mislim tako streljačino pa take zadeve. Ti si rekel da imaš tole tablico jaz pa ne vem.Hvala za odgovor!