Slovenija
12 ogledov

Arbitra bo imenoval predsednik arbitražnega sodišča

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Arbitražno sodišče je v odzivu na stališče Slovenije, ki je po odstopu Hrvaške od arbitražnega sporazuma zahtevala, da se arbitražni postopek nadaljuje, sporočilo, da bo stališča obeh držav preučilo, ko bo znova sestavljeno.

To je sedaj v rokah predsednika sodišča Gilberta Guillauma, saj je na njem, da imenuje oba arbitra.

Izbiro arbitra je Guillaumu slovenska vlada po odstopu Ronnyja Abrahama prepustila minuli četrtek, nanj pa je nato v petek padla še izbira hrvaškega člana sodišča, saj je potekel 15-dnevni rok, ki ga je za imenovanje naslednika Budislava Vukasa imela na voljo Hrvaška.

Kdaj bo Guillaume izbral arbitra, iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki je registrar ad hoc arbitražnega sodišča med Slovenijo in Hrvaško, danes niso sporočili.

Preučili bodo stališča obeh strani

Zapisali pa so, da namerava arbitražno sodišče, potem ko bo vnovič sestavljeno, skrbno preučiti stališča obeh strani, upoštevaje učinek hrvaške namere, da odstopi od arbitražnega sporazuma, in morebitne posledice, ki bi jih na trenutne postopke lahko imeli dogodki, ki naj bi botrovali hrvaški odločitvi. Sodišče bi lahko spričo navedenega strani tudi pozvalo, da predložita nadaljnja pojasnila, so še zapisali v Haagu.

V sporočilu so sicer povzeli pismi, ki ju je Slovenija v Haag poslala 13. avgusta. V prvem je odgovorila na pismo Hrvaške sodišču z 31. julija in zavrnila enostransko hrvaško odpoved arbitražnega sporazuma, v drugem pa predsednika arbitražnega sodišča zaprosila, da on imenuje člana sodišča, ki bo zamenjal Abrahama.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 9
  • Ludvik Miholic 17:28 20.avgust 2015.

    istra je bila slovenska za zamenjavo trsta in gorice a bakaric je poneredil Kardeljev potpis in tito je na ta papir podpisal a hrvati niso samo slovence zajebali tudi hocejo crnogorce za prevlako a crnogorci se nepustijo

  • samo.jst 11:41 20.avgust 2015.

    Zgodovinsko gledano neki Kardelj ni poznal razlike med Dragonijo in Mirno... in se danes pričkamo glede napačne reke.

  • slajan 07:48 20.avgust 2015.

    Še pred letom 41 pa je veljalo:Kdor se s Hrvatom brati, nima s čim orati!