Slovenija
60 ogledov

Arbitražno sodišče odločilo, da bo nadaljevalo z odločanjem o slovensko-hrvaški meji!

Piran Profimedias
Arbitražno sodišče odločilo, da bo nadaljevalo z odločanjem o slovensko-hrvaški meji. Slovenija odločitev pozdravlja, na Hrvaškem pa pravijo, da niso več stranka v postopku.

Arbitražno sodišče odločilo, da bo nadaljevalo z odločanjem o slovensko-hrvaški meji, saj kršitve Slovenije niso "takšne narave", da bi Hrvaška zaradi njih lahko prekinila arbitražni postopek. Prav tako pa nedovoljeni pogovori med nekdanjim slovenskim člano arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko zastopnico pred sodiščem Simono Drenik z ministrstva za zunanje zadeve po mnenju sodišča ne vplivajo na zmožnost sodišča, da bi končno odločitev sprejeli neodvisno in nepristransko.

Arbitražno sodišče: Hrvaška ne more odstopiti

Hrvaška, ki je enostransko sprejela odstop od arbitraže, se je pri tem sklicevala na 60. člen dunajske konvencije o pravu mednarodnih pogodb. A arbitražno sodišče zdaj pojasnjuje, da bi omenjeni člen lahko uporabili le v primeru, če gre za kršitev, ki nasprotuje cilju ali namenu pogodbe.

Arbitražno sodišče je v sporočilu za javnost izrecno poudarilo, da "kršitve arbitražnega sporazuma s strani Slovenije niso take, da bi bilo nadaljevanje postopka nemogoče, zato ne premagajo cilja in namena sporazuma". Prav tako je Sekolec, ki je kršil pravila, odstopil in tako ne vpliva več na delo sodišča. Zato ne vidijo vzroka, zakaj z odločanjem ne bi nadaljevali.

Sodišče bo zdaj v novi sestavi ponovno preučilo tako pisna kot ustna stališča in številne kartografske in druge dokumente, ki sta jih sodišču predložili obe državi. Nato se bo posvetovalo z obema državama, ali bo potrebna nova ustna obravnava pred dokončno odločitvijo, piše v sporočilu za javnost, ki ga je danes objavilo Stalno arbitražno sodišče. Celotno odločitev pa bo arbitražno sodišče objavilo jutri ob 11. uri.

Pričakovani odzivi: Slovenija slavi, Hrvaška vztraja pri odstopu

sprejem Erjavec Kovač | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Predsednik vlade Miro Cerar je pozdravil razsodbo arbitražnega sodišča o nadaljevanju postopka reševanja mejnega spora in navedel, da Slovenija še naprej podpira arbitražni postopek in arbitražno sodišče. "Slednjemu zaupa, da bo sprejelo pravično, dokončno in zavezujočo odločitev o mejnem sporu. Slovenija bo to odločitev spoštovala in enako pričakuje od Hrvaške," je še sporočil Cerar v sporočilu za javnost in dodal, da je mejni spor med Slovenijo in Hrvaško potrebno nujno rešiti, ker že od osamosvojitve obremenjuje odnose med državama in vpliva na življenje ljudi ob meji. Predsednik republike Borut Pahor pa je navedel, da izraža zadovoljstvo ter da ga to opogumlja v pričakovanju, da bo sodišče delo tudi končalo in dokončno določilo mejo med državama: "Dokončna ureditev tega vprašanja bi po njegovem mnenju obema državama omogočala lažje osredotočanje na izzive prihodnosti, ki so v aktualnih evropskih razmerah vse zahtevnejši."

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu, ki ga vodi Miro Kovač, pa so v sporočilu za javnost zapisali, da Hrvaška ni več stranka v arbitraži, saj so od nje odstopili, zato Hrvaške odločitve sodišča ne zavezujejo ter jih tudi nimajo namena komentirati.

Komentarjev 20
  • Vinko Zupančič 19:03 01.julij 2016.

    He, he, falšon, 46.600 m. To pomeni grobo vmešavanje v v hrvaške zadeve.Dajte migeci. Malo za preteklost, malo za prihodnost. Kaj porečete o tem? Če sem bil dvoumen: nikdar ni bilo pa slovenskem nareku.

  • dragec 13:39 01.julij 2016.

    Srbi bi rekli -"a ko će to da plat"i?????

  • Zmago 08:39 01.julij 2016.

    Mogoče malo v razmislek @izRODEkhttps://www.youtube.com/watch?v=itmiffGBHoE