Svet
57 ogledov

Aretirali kapitana in člana posadke

Preživeli begunci
1/11
EPA
Italijanska policija aretirala tunizijskega kapitana in sirskega člana posadke.

Italijanske oblasti so sporočile, da so prijele aretirala tunizijskega kapitana in sirskega člana posadke - domnevno gre za člana tolpe, ki je organizirala usodno potovanje, v katerem je umrlo okoli 800 migrantov. Tožilstvo jima očita večkratni uboj iz malomarnosti, trgovino z belim blagom ter brodolom. Dvojica je bila med 28 preživelimi, ki so na Sicilijo prišli včeraj pozno zvečer.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je sicer potrdil, da je v tragediji z begunci v Sredozemskem morju umrlo 800 ljudi, kar je okoli sto več, kot so domnevali po prvih poročilih. "Lahko rečemo, da je umrlo 800 ljudi," je potrdila tiskovna predstavnica UNHCR Carlotta Sami. UNHCR je opravil pogovore z večino od 27 preživelih, ki so opisovali zadnje trenutke na ladji. Enega so zaradi slabega zdravstvenega stanja prepeljali v bolnišnico.

Na ladji tudi otroci, povprečna starost 25 let

Kot so izvedeli iz pogovorov so bili na ladji tudi otroci, stari med deset in dvanajst let, Sirci, Eritrejci, Somalci in drugi. Preživeli prihajajo iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje in Bangladeša. Ladja je iz Tripolija odplula okoli 8. ure zjutraj. 27 preživelih je v ponedeljek zvečer z ladjo italijanske obalne straže prispelo v sicilsko mesto Catania.

Predsednik Rdečega križa Italije Francesco Roca je povedal: "Preživeli migranti so bili vsi v šoku, a na splošno v dobrem zdravstvenem stanju," je dejal. "Le trije so potrebovali zdravniško pomoč, enega so hospitalizirali." Nek drug humanitarni delavec je za Guardian povedal. "Vsi so bili v hudi stiski, večina jih ni hotela preveč govoriti, zato nanje nismo želeli pritiskati," je povedal. "Vsi so bili zelo mladi. Rekel bi, da je bila njihova povprečna starost 25 let."

Potopitev ladje po trčenju?

Nekateri preživeli so preiskovalcem povedali, da so prepričani, da se je ladja prevrnila po trčenju s portugalsko trgovsko ladjo, ki jim je prišla na pomoč. Tunizijski vlačilec, ki je usmerjal plovilo z migranti, naj bi pomotoma zapeljal v trgovsko ladjo King Jacob. To naj bi sprožilo paniko na krovu čolna, ki se je začel nevarno nagibati in se nato prevrnil. Državljanski tožilec Giovanni Salvi tega po poročanju italijanskega Il Messaggera ni mogel potdriti, medtem ko je kapitan portugalske ladje navedbe večkrat zavrnil. Kaj se je zares zgodilo, bo skušalo ugotoviti tožilstvo v Palermu.

Italijanska mornarica in obalna straža sta zaradi množičnega vala beguncev in zadnjih tragedij v Sredozemskem morju pod pritiskom in "izčrpani".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.