Slovenija
319 ogledov

Neuradno: Prijeli višjo državno tožilko Dragico Kotnik

Dragica Kotnik Uroš Hočevar/Delo
Koprski policisti so danes na podlagi trajne odredbe za privedbo pred domom v Kopru prijeli višjo državno tožilko Dragico Kotnik.

Dragico Kotnik, višjo državno tožilko, ki je že od leta 2013 suspendirana, so policisti aretirali pred njenim stanovanjem v Kopru.

"Policisti Policijske postaje Koper so dne 29. 3. 2017, na podlagi trajne odredbe za privedbo, izdane s strani Okrajnega sodišča v Ljubljani, na domačem naslovu v Kopru, našli iskano osebo in sicer 54-letno državljanko Slovenije. Oseba je bila s strani ljubljanskega sodišča iskana zaradi kaznivega dejanja Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic (I. odstavek257. člena KZ-1) in drugih kaznivih dejanj," so sporočili s policije.

Privedena v Ljubljano

Ljubljansko sodišče je Kotnikovo iskalo zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in drugih kaznivih dejanj. Kotnikovo je policija nato privedla na okrajno sodišče v Ljubljani.

bulmastifi raztrgali lastnika v oražmovi ulici v ljubljani  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tožilka Dragica Kotnik je javnosti znana po obtožbi policistov, ki jima je v aferi Bulmastifi očitala nevestno delo med preiskavo tragedije na Oražnovi ulici v Ljubljani, kjer so trije bulmastifi februarja 2010 do smrti pogrizli svojega lastnika Saša Baričeviča.

Postopek tik pred zastaranjem?

Kazenski postopek zaradi suma storitve kazenskega dejanja zlorabe uradnega položaja je bil uveden pred letom in pol in naj bi, ker gre za dogodke iz leta 2011, v kratkem zastaral.

"Kazenski pregon v tej zadevi še ni zastaral, ker zastaranje ni teklo v času, ko se je tožilka izmikala sodišču," so pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu. O tem, koliko časa zastaranje ni teklo, pa bo po njihovih navedbah moralo odločiti sodišče, pred katerim teče kazenski postopek. Odgovore ljubljanskega okrajnega sodišča še čakamo. 

Ljubljansko okrajno sodišče je Kotnikovi očitalo, da naj bi novinarju Mitji Lomovšku predala zaupni dokument v zadevi bulmastifi. Tožilstvo Kotnikovi v obtožnem predlogu očita kaznivi dejanji zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, za kar je predviden zapor do enega leta.

Po poročanju Večera se prvi očitek nanaša na 24. marec 2011, ko naj bi tožilka novinarju s svojega službenega elektronskega naslova poslala obtožnico, ki jo je spisala proti Ivanu Zidarju in soobtoženim. Drugo dejanje pa naj bi storila, ko je Lomovšku med 22. in 28. marcem 2011 po elektronski pošti domnevno poslala dokument z oznako tajnosti "interno", ki se je nanašal na afero Baričevič.

Že štiri leta na bolniški

Od uvedbe kazenskega postopka zaradi domnevne predaje tožilskega dokumenta je Kotnikova v suspenzu in je na bolniški, zaradi česar tožilstvo ne more speljati postopkov. V tem času je sodelovala na shodih Odbora 2014 v podporo Janezu Janši, ko je bil v zaporu na Dobu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 41