Svet
56 ogledov

Aretirali že več kot 40 tisoč ljudi, pol jih je v priporu

Erdogan, Turčija EPA
Neverjetne razsežnosti čistke po poskusu državnega udara v Turčiji, suspendiranih 80 tisoč ljudi.

Turški premier Binali Yildirim je v televizijskem pogovoru v sredo zvečer povedal, da so po neuspelem poskusu vojaškega udara 15. julija v Turčiji prijeli 40.029 ljudi. To je več kot ima prebivalcev Celje. Od prijetih jih je 20.355 v priporu pred sojenjem.

Med priprtimi so policisti, vojaki, pravosodni uslužbenci, menedžerji, pa tudi civilisti, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki navaja podatke turške tiskovne agencije Anadolu. Okoli 80.000 javnih uslužbencev so suspendirali, kar je le nekaj manj kot celotno prebivalstvo Maribora. 

Yildirim je ponovil, da bodo med javnimi uslužbenci nadaljevali čistke sledilcev gibanja klerika Fetullaha Gülena, ki živi v ZDA in ga Ankara obtožuje odgovornosti za spodleteli puč. Ankara je od ZDA uradno že zahtevala njegovo izročitev. Gülen je sicer že večkrat zanikal vpletenost v puč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • valerijakregar 09:31 18.avgust 2016.

    dobrodošli v srednjem veku.normalen folk po zaporih, divjaki, vključno z muslijem erdoganom na prostosti.pri tem pa računajo na odpravo vizumov za eu.MARŠsvoje s*anje rešujte na svojih, ne na eu plečih !!!!!!!!!!!!!!!!!!!