Šport > Nogomet
10 ogledov

Argentina v finalu Cope Americe

Argetina EPA
Eni izmed favoritov turnirja so se z izvrstnim Lionelom Messijem, ki sicer spet ni zadel, navdušujoče prebili v finale in povsem potolkli Paragvaj (6:1).

Argentina se je le na 90 minut približala prekinitvi kar 22-letnega čakanja na kakšen velik reprezentančni naslov in v Concepciónu na drugi polfinalni tekmi letošnje Cope Américe povozila Paragvaj. Reprezentanca nekdanjega selektorja "Guaraníjev" je še nadgradila vzpodbudno predstavo iz četrtfinala proti Kolumbiji in zmago sta jim zagotovila hitra zadetka Ángela di Maríe v drugem polčasu.

Kapetan Lionel Messi je v prvem polčasu pripravil zadetka Marcosu Roju in Javierju Pastoreju, napadalec Paragvaja Lucas Barrios, ki je za končnih 2:2 zadel že na medsebojni tekmi skupinskega dela, pa je prebudil upe belo-rdečih.

Toda Pastore in Messi sta nadaljevala s svojo izjemno predstavo v nadaljevanju in Di María je pokopal vse upe Paragvajcev in pripravil spektakularni sobotni finalni zmenek z domačinom Čilom. Peti gol večera je zabil Sergio Agüero, mož, ki ga je zamenjal, Gonzalo Higuaín, pa je prav tako izkoristil podajo (s tal!) Messija.


Argentina je proti dolgoletni ekipi svojega selektorja Gerarda Martina začela dobro, toda trmaste "Guaraníje" je zlomila šele v drugem polčasu. Messi je bil v središču skorajda vseh najboljših akcij in na koncu podal za polovico zadetkov, pri dveh ostalih pa je odigral ključno vlogo. V takšni formi bi zvezdnik Barcelone "gavče" lahko popeljal do težko pričakovanega prvega naslova na velikem turnirju po letu 1993, ko so Argentinci nazadnje dvignili Copo. 

Martinovo moštvo je bilo za pozitiven začetek nagrajeno z vodilnim zadetkom po 15 minutah igre. Messijev prosti strel z leve je prišel do Roja, ki je enostavno zadel z neposredne bližine. Osem minut kasneje bi lahko bilo že 2:0, ko je Messi po individualnem prodoru našel Pastoreja, slednjemu pa je po obotavljajočem strelu poskus uspel ubraniti Justo Villar

Toda navdušujoči dvojec je v 27. minuti vseeno poskrbel za nov zadetek - Messi je prebral Pastorejevo vtekanje, nekdanji soigralec Josipa IličićaArmina BačinovićaSiniše Anđelkovića in Jasmina Kurtića pri Palermu pa je lepo zadel v spodnjo mrežico. 

Paragvajski selektor Ramón Díaz je bil prisiljen opraviti kar dve menjavi že pred iztekom prvih 30 minut, poteza pa se mu je podobno kot na prvi tekmi z rojaki v skupinskem delu hitro povrnila. Bruno Valdez je prestregel izbijanje Argentincev in z glavo podal do Barriosa, ki je zadel z roba kazenskega prostora.

Toda vnovičen povratek Paragvajcev, ki jim je to po uvodni tekmi z Argentino uspelo še dvakrat, tudi v navdušujočem četrtfinalu z Brazilijo, je v kali na začetku drugega polčasa zatrl Di María. Pastore je bil tokrat podajalec in zvezdnika Manchester Uniteda poslal v lepo priložnost, ki je nekdanji član Rosaria Centrala ni izpustil iz nog. 

Messi je žogo v eni naslednjih akcij odpeljal v neverjetno priložnost petih proti enemu in Argentina jo je izkoristila ter odločila tekmo, ko je Di María žogo po slabem strelu Pastoreja pospravil v mrežo. Martinovo moštvo se je do konca boleče zneslo nad njegovimi dolgoletnimi delodajalci in zabilo še peti ter šesti gol - Agüero je zadel z glavo, Higuaín pa je po vstopu s klopi izkoristil požrtvovalnost Messija, ki ga je zaposlil med ležanjem na zelenici za neverjetno zmago, ki je napovedala spektakularen finale dveh favoritov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.