Šport
43 ogledov

Argentinci razžalostili celotno Hrvaško

Davisov pokal, finale, Argentina, Hrvaška
1/9
EPA
Argentina se je prvič vpisala med zmagovalve najprestižnejšega ekipnega teniškega tekmovanja.

Hrvaška je v finalu Davisovega pokala vodila z 2:1 v zmagah, Marin Čilić pa je nato proti Juanu Martínu del Potro povedel tudi z 2:0 v nizih. A nato je pred 15.000 gledalci v Zagrebu sledil velik preobrat. Del Potro je dobil naslednje tri nize in po štirih urah in 57 minutah odločil dvoboj v svojo korist. Argentinci so izenačili na 2:2 v zmagah.

Sledil je še odločilni obračun med Ivom Karlovićem in Federicom Delbonisom, Hrvat pa je povsem podlegel pritisku. Argentinec je slavil s 6:3, 6:4 in 6:2, po zadnji točki pa obležal na tleh in zajokal v objemu svojih kolegov. Na tribunah so slavili številni Argentinci, med najbolj prešernimi pa je bil tudi legendarni nogometni zvezdnik Diego Armando Maradona, ki je argentinske tenisače v Davisovem pokalu spremljal po celem svetu.

Gavči so tokrat v svojem petem finalu prvič prišli do naslova. Postali so 15. država z naslovom v Davisovem pokalu v 116-letni zgodovini tekmovanja.

V zadnjih letih slavijo gostje

Del Potro je Argentini priboril prvo točko že v petek, ko je Karlovića odpravil v štirih nizih, pred tem pa sta za prvi "triler" finala poskrbela Čilič in Delbonis, dvoboj pa je po petih nizih dobil Hrvat. Čilič je nato v soboto v dvojicah združil moči z Ivanom Dodigom ter v dvoboju z Del Potrom in Leonardom Mayerjem Hrvaški priigral vodstvo.

Argentina je bila v finalu Davisovega pokala že v letih 1981, 2006, 2008 in 2011, a vselej ostala brez zmage. Hrvaška si je doslej edino zmago priigrala leta 2005, ko je v sklepnem obračunu premagala Slovaško.

Sicer pa je zanimivo, da so v zadnjih letih v finalu izrazito uspešnejše gostujoče reprezentance. Pred Argentinci je to v preteklih treh letih uspelo Čehom v Srbiji, Švicarjem za prvo slavje v Franciji ter Veliki Britaniji v Belgiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.