Šport > Nogomet
24 ogledov

Argentinski Slovenec uresničil sanje

javier antonio grbec Temperley.org.ar
"Igrati proti Boci je bilo nekaj izjemnega, še posebej, ker je bila to moja prva tekma med elito," se premiere med argentinsko elito spominja Javier Antonio Grbec.

Argentinski Slovenec Javier Antonio Grbec je jeseni prispeval pomemben delež k napredovanju CA Temperley v prvo argentinsko ligo, v dresu kluba iz južnega predmestja Buenos Airesa pa 29-letni napadalec, ki je pred leti nosil dres ptujske Drave in Aluminija iz Kidričevega, uspešno nastopa tudi v elitni konkurenci.

"Z igranjem v argentinski prvi ligi se mi je končno uresničila otroška želja. Igral sem v Sloveniji, Čilu, Ekvadorju, manjkala mi je samo še argentinska liga. Zame in za mojo družino je bilo to veliko zadovoljstvo, še posebej, ker sem prvo tekmo odigral ravno proti Boci Juniors. Veliko mero zadovoljstva sem občutil tudi na naslednji tekmi proti aktualnemu prvaku Racing Clubu, ko sem dosegel svoj prvi gol. Nogomet mi je dal veliko lepih in tudi manj lepih trenutkov, ampak ta dva dogodka bosta zame nepozabna," je v ekskluzivnem pogovoru

pojasnil nogometaš slovenskih korenin, ki je v letošnji prvenstveni sezoni doslej odigral 255 minut in dosegel en zadetek, njegov klub pa z dvema zmagama, tremi remiji in štirimi porazi po devetih prvenstvenih krogih trenutno zaseda 21. mesto na lestvici Primere Division.

V preteklosti ste imeli izredno pestro nogometno pot.
Vsaka izkušnja, ki sem jo doživel ob igranju v različnih državah, mi je prinesla veliko spominov, doživetij in izkušenj. Slovenija je bila brez dvoma zame nekaj izjemnega. Spoznal sem svoje korenine, sorodnike, vas, kjer se je rodil in odraščal moj dedek, ter celotno državo, ki je prelepa. To so spomini, ki jih ne bom nikoli pozabil. Poleg vsega tega pa sem lahko delal tisto, kar imam najbolj rad, igral nogomet. Soočil sem se z mnogimi kulturnimi in socialnimi izkušnjami, ki so mi pomagale pri hitrejšem odraščanju in mi razširile pogled na svet. Vse to mi je pomagalo, ko sem se vrnil  nazaj v Argentino, ter tudi pozneje, ko sem šel v Čile in Ekvador. Tako sem se tam z vsemi novostmi lahko soočil na precej bolj zrel način.

Ste imeli pred premiernim nastopom v argentinski prvi ligi veliko treme?
Igrati proti Boci je bilo nekaj izjemnega, še posebej, ker je bila to moja prva tekma med elito, obenem pa smo se pomerili proti enemu izmed največjih klubov v Argentini. Bil sem na klopi za rezervne igralce in nestrpno sem čakal, da bi lahko vstopil v igro. To se je na koncu tudi zgodilo, a na žalost moj vstop ni prinesel rezultatskega preobrata. Kljub temu sem se počutil dobro in sem užival v tekmi.

S kakšnimi cilji je vaš klub vstopil v novo sezono?
Prvi cilj CA Temperley je obstanek v prvi ligi. Gre za dokaj skromen klub, ki že leta ni igral v prvi ligi in trenutno se zdi ta cilj dokaj uresničljiv, saj od tridesetih ekip izpadeta samo dve. Upam na dobro predstave v prvenstvu ter na uresničitev naših skupnih sanj.

Imate v klubu kakšnega igralca, ki bi bil lahko zanimiv za največje evropske klube?
Osebno mislim, da bi bila to lahko Juan Dinneno in Patricio Romero. Sta še zelo mlada, vendar premoreta ogromen potencial in lahko še precej napredujeta. Verjamem, da bi lahko ustvarila zelo uspešno nogometno kariero.

Je morda tudi med rojaki v argentinskih ligah kakšen igralec, ki bi lahko opozoril nase?
To bi lahko bil Andres Vombergar. Gre za mladega nogometaša, ki je šele pred kratkim zakorakal v profesionalni nogomet, vendar ima dobre pogoje za razvoj in bi lahko naredil velik korak naprej. Gre za pravo "devetko", ki izkoristi vse ponujene priložnosti. Upam, da bo v prihodnje še napredoval in dozorel v odličnega nogometaša.

So argentinski Slovenci bolj goreči pristaši Boce Juniors ali River Plate?
Večina rojakov navija za ta dva kluba. Moji znanci so v večini navijači Riverja, če pa pogledam vse skupaj, je razmerje moči kar izenačeno.

Še vedno podrobno spremljate dogajanje v slovenskem prvenstvu?
Pogosto s pomočjo interneta spremljam rezultate in položaj klubov v slovenski ligi. Vedno me je zanimalo, kakšno je stanje v slovenskem nogometu. Sedaj imam še dodaten razlog za to, saj se je moj prijatelj Lucas Horvat vrnil v Domžale. Pogosto se pogovarjava in zmeraj mi pripoveduje o ligi in o življenju v Sloveniji.

Ste onstran luže stiskali pesti za Maribor na tekmah Lige prvakov?
Vse tekme Maribora sem si skušal ogledati preko televizijskih ekranov in ko so komentatorji omenjali Maribor, me je to navdajalo s ponosom. Zelo me veseli, da jim gre tako dobro v tako močnem mednarodnem tekmovanju. Upam, da bodo tako nadaljevali in da bo še več klubov, ki bodo predstavljali Slovenijo na takšen način.

Preostanek intervjuja si preberite na Goal.com/si/.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.