Slovenija
30 ogledov

Arhar zaradi zadeve s KPK odhaja iz NLB

slovenija 10.11.11, France Arhar, predsednik uprave, UniCredit Banka Slovenija, Anže Petkovšek
Arhar je odločitev sporočil na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

France Arhar odstopa kot član in predsednik nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke. Svojo odločitev je razkril na današnji seji odbora Državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Iz NLB sporočajo, da nadzorni svet ne glede na Arharjevo odločitev o odstopu deluje nemoteno. Arharjeve naloge prevzema njegov namestnik Gorazd Podbevšek. V NLB-ju dodajajo, da banka posluje stabilno in da dosega zastavljene načrte.

Razočaran

Nujna seja odbora je bila sklicana na zahtevo SDS; povod je nedavna zaposlitev nekdanjega namestnika komisije za preprečevanje korupcije Roka Praprotnika v NLB-ju. "Nadzorni svet po statutu te delniške družbe ni vpleten v zaposlovanje ali odpuščanje." Dodal je, da je odvisno od človeka in njegove etične drže, kakšen položaj bo sprejel.

Arhar je na seji odbora omenjal o "nezaceljeno rano" države, ki se tiče korporativnega upravljanja. Pričakoval je, da se bodo zadeve izboljšale po vstopu Slovenije v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj, vendar ugotavlja, da se ni nič spremenilo. "Pogovarjamo se o kozmetiki, vsebina pa ostaja nedotaknjena," je dodal.

"Iskreno vam povem, da do danes kot predsednik NS v tej največji banki nisem prejel nobenega vprašanja, ali so postopki v tej hiši izvajani legalno, korektno, pošteno!"

Arhar izraža še razočaranje nad ravnanjem Komisije za preprečevanje korupcije glede priprave in objave poročila o NLB oz. sodelovanja banke z družbo Korn Ferry. Arhar je bil lani na pogovoru o tem primeru na KPK, kjer so mu zagotovili, da bo končano v dveh mesecih. Poročilo je bilo nato objavljeno konec marca, tik pred odhodom vodstva KPK. Za prejem poročila je moral podpisati povratnico, še isti dan pa je bilo vse objavljeno. "Kakšen pristop je to?" se sprašuje.

Seja odbora je prekijena do 13. ure, ker skušajo zagotoviti predstavnika ministrstva za finance.

Komentarjev 6
  • dragec 11:49 12.april 2014.

    MA TUDI TEGA FINANČNEGA "STRUČKOTA" IMAM POLN KURAC

  • sprehajalec 23:20 11.april 2014.

    Meni se je tudi zdelo danes pri Bobovniku, da je kot v spovednici. Nekaj ga teži in išče odpustek. Morda mu je žal za vnuke oziroma pravnuke? Če jih ima, to ne vem.

  • mrki 22:21 11.april 2014.

    pa dejte ze enkrat ta SEKRET od NLB prodat , da se nehamo zajebavat z šalabajzerji ala Medija in Praprotnik.