Šport
44 ogledov

Armstrong: Doping bo vedno obstajal

Armstrong in Oprah Reuters
Lance Armstrong je v pogovoru za BBC med drugim dejal, da je kolesarstvo nazadovalo za 15 let in da vse, kar se dogaja okrog njega in dopinga, ni dobro za prihodnost tega športa.

Nekdanji ameriški kolesar Lance Armstrong je angleški medijski hiši BBC zatrdil, da je pripravljen v vsakem nadaljnjem zaslišanju na temo dopinga sodelovati na "stoodstotno transparenten in odkrit način". A Teksašan želi zagotovila, da bo obravnavan pošteno, saj trdi, da so jo nekateri glede dopinga odnesli "popolnoma brez posledic", drugi pa so "dobili smrtno kazen". 

Gotovo veste, da je bil Armstrong s strani krovne Svetovne protidopinške agencije (Wada) obtožen, da je bil ključni del "najbolj sofisticiranega, profesionalnega in uspešnega dopinškega programa v zgodovini športa". 42-letnik je na začetku leta svoje grehe tudi delno priznal v pogovoru z voditeljico Oprah Winfrey. Armstrongu so vzeli vseh sedem zmag na dirki Tour de France in tudi olimpijsko medaljo.  

"Nekateri so s tem pridobili"

"Je težko, zelo težko. Plačal sem visoko ceno glede na moj položaj znotraj športa, moj ugled in seveda tudi finančno, saj se tožbe kar vrstijo. Doživel sem veliko osebno izgubo, veliko izgubo premoženja, drugi pa so s to zgodbo veliko pridobili," je v 20-minutnem intervjuju za BBC povedal Armstrong.

Na vprašanje, ali obžaluje januarski intervju z Oprah, v katerem je priznal svoje grehe in poskušal upravičiti svojo uporabo dopinga, je Teksašan odgovoril: "Na ta vprašanja bi v vsakem primeru moral enkrat odgovoriti. Bilo je veliko tožb in prej ali slej bi se zgodilo, da bi se moral zagovarjati."

"Če vsi dobijo 'smrtno kazen', sprejmem 'smrtno kazen'. Če pa vsi uidejo brez posledic, bom sprejel tudi to," je Armstrong potarnal glede različnih meril v presoji "padlih" kolesarjev, saj po njegovem mnenju nekatere obravnavajo drugače kot druge.

lance armstrong sheryl crow | Avtor: EPA EPA
Cookson želi odgovore

Anglež Brian Cookson, novi predsednik krovne kolesarske zveze (Uci), je že napovedal neodvisno komisijo, ki bo poskušala ugotoviti, kako razširjeno je bilo goljufanje. Cookson želi slišati stališča številnih kolesarjev, ne le stališč Armstronga, in s tem popraviti kredibilnost zveze, ki jo poleg dopinških afer razjedajo sumi o korupciji.

"Vse bom storil, da zaprem to poglavje v svojem življenju in se pomaknem naprej. Nimam več veliko kredibilnosti in ne morem izgubiti ničesar več. Ali mislim, da je sta razkritje in celoten proces okrog njega dobra za šport? Mislim, da ne. Naš šport se je pomaknil za 15 let nazaj. To ne bi bilo dobrodošlo pri nobenem športu. In če smo se vrnili 15 let nazaj, zakaj se ne bi vrnili za 30 let?" je svoje mnenje glede posledic številnih dopinških afer podal nekdanji kolesar moštev US Postal in Discovery.

Začeli so že stari Grki

Armstrong je dodal, da ne ve, ali je kolesarstvo zdaj "čisto". A je poudaril, da so metode za "izboljšavo športnih predstav" prisotne že vse od časov starih Grkov in da "bodo vedno obstajale določene oblike tega". Po njegovem mnenju bo imela svetovna protidopinška agencija vse težjo nalogo zaradi razvoja farmacije. 

Za konec Američan ni želel povedati, ali je po njegovem mnenju čas za radikalen spopad z dopingom v športu in ali bi se bilo morda treba s tem spopasti drugače. "To ni moja stvar, za to nisem kompetenten. Naj o tem odločajo ljudje, ki so za to strokovnjaki, oziroma tisti, ki se pretvarjajo, da so strokovnjaki."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.