Šport
17 ogledov

Armstrong pripravljen govoriti

Sport 15.01.13, Lance Armstrong, kolesar, foto: EPA EPA
Lance Armstrong sodeluje s preiskovalci pri preiskovanju, ali so za njegovo jemanje nedovoljenih poživil vedeli tudi najvišji kolesarski funkcionarji.

Nekdanji kolesarski zvezdnik Lance Armstrong je v maju odgovarjal na vprašanja o uporabi nedovoljenih poživil med njegovo kariero. Sestanek s komisijo, ki se ukvarja z dopingom v polpretekli kolesarski zgodovini, je v Washingtonu trajal sedem ur.

"Sestanek je bil zelo dober. Če bi naredili seznam vprašanj, na katera bi si ljudje želeli dobiti odgovore od Lanca, bi naleteli prav na ta vprašanja. Odgovoril je prav na vsa," je dejal Armstrongov odvetnik Elliot Peters. Preiskava komisije naj bi se osredotočila na vodilne može Mednarodne kolesarske zveze (UCI) in njihovo vpletenost v nedovoljena poživila, še zlasti v Armstrongovem primeru.

Pripravljenost 42-letnega Armstronga naj bi bila odločilna pri tem, ali bo ugotovljeno, da so tedanji kolesarski funkcionarji vedeli za njegovo jemanje nedovoljenih poživil, pri tem pa niso ukrepali, saj je bil Američan največja zvezda tega športa. Travis Tygart, prvi mož ameriške protidopinške organizacije (USADA), je izjavil, da ob sodelovanju razmišljajo tudi o zmanjšanju kazni za Armstronga. Ta je sicer po razkritju jemanja poživil dobil življenjski suspenz sodelovanja na športnih prireditvah.

lance armstrong | Avtor: EPA EPA
Komisija ima namreč pooblastilo, da lahko s kolesarjem sklene dogovor o pomilostitivi. "Nobenega dogovora ni bilo, o njem se tudi nismo pogovarjali. A menimo, da je bil suspenz prestrog in da bi kazen morala biti nekoliko milejša. Armstrong si ne želi pridobiti kakšnih ugodnosti s tem, da bi v težave spravil nekoga drugega. Povedati želi le resnico;" je še dejal Peters.

 

Armstrongu so sicer že vzeli vseh sedem naslovov na francoski pentlji, vrnil pa je tudi bronasto kolajno, ki jo je osvojil na olimpijskih igrah v Sydneyju. Od kolesarstva se je poslovil leta 2011, kasneje pa se je preizkusil v triatlonu. Ta teden je bila v nizozemskem časipisu De Telegraaf objavljena anketa med nekdanjimi zmagovalci Toura, 12 od 25 še živečih šampionov pa meni, da bi Armstrongu morali vrniti zmage na Dirki po Franciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.