Šport
17 ogledov

Armstrong se vrača na ''kraj zločina''

Sport 15.01.13, Lance Armstrong, kolesar, foto: EPA EPA
Nekdanji ameriški kolesarski zvezdnik Lance Armstrong se vrača na francoske ceste, kjer je pred leti blestel na dirki po Franciji. Američan bo dva dni kolesaril v dobrodelne namene.

Armstrong bo na francoskih cestah član skupine kolesarjev pod vodstvom nekdanjega angleškega nogometaša Geoffa Thomasa, ki bo zbirala denar za zdravljenje levkemije. V skupini bodo poleg Armstronga večinoma nekdanji kolesarji. Skupina bo prekolesarila trase etap Toura dan pred profesionalci, Američan pa bo kolesaril 16. in 17. julija.

Vrnitev Armstronga na francoske ceste je močno razburila vodstvo Mednarodne kolesarske zveze kot tudi kolesarje, vendar se Američan kaj veliko na komentarje ne ozira. "Ljudje mislijo, da imam grenak odnos z državo in ljudmi. Rad se vračam. Ljubim Francijo," je prejšnji mesec povedal Armstrong.

Kolesarji, ki letos premagujejo traso 102. Toura, se z vrnitvijo Armstronga ne obremenjujejo, vsaj trenutno vodilni Britanec Christopher Froome ne. "Niso na startni liniji etape. Ne bomo jih videli. Za nas kolesarje to ni dogodek," meni Froome, ki pa Armstrongu in drugim želi veliko sreče pri zbiranju denarnih sredstev. "Tu je, da podpre idejo Geoffa Thomasa, ki zbira denar za zdravljenje levkemije. Moja mama je umrla zaradi tega. Želim jim, da zberejo čim več denarja," je še dodal Britanec.

Na letošnjem Touru je podobna usoda kot Armstronga doletela Italijana Ivana Bassa. Ta je v ponedeljek predčasno končal francosko pentljo, saj so mu odkrili raka na modih. Pred leti je Američan dobil bitko z rakom na enakem mestu, Basso pa je vmes že prestal operacijo in sporočil, da je bila ta uspešna.

Odlične predstave Chrisa Frooma na letošnji Dirki po Franciji so že sprožile namigovanja, da je britanski kolesar pod vplivom dopinga. ''Vem, kako je, če te sredi Toura ves čas sprašujejo takšna vprašanja. Če sem iskren, je to v veliki meri moja krivda. Veliko ljudi, ki vidijo njegov stil, predstave in ritem, si mislijo 'še eden izmed njih'. Žal mi je za to. Kdorkoli bo osvojil Tour de France 2015, ne bi smel odgovarjati na vprašanja o nekom, ki je zmagal pred 10 ali 15 leti. To ni legitimno, ni pošteno,'' je povedal Armstrong.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.