Šport
57 ogledov

Armstrong: "Vse je bila laž"

lance armstrong oprah winfrey Reuters
Lance Armstrong je v intervjuju z Oprah Winfrey priznal jemanje različnih nedovoljenih poživil. Intervju se je začel dramatično, v pogovoru pa je Armstrong mnoge obtožbe potrdil, nekatere pa tudi zanikal. To je bil le prvi del, nadaljevanje sledi v noči na soboto.

Oprah Winfrey je intervju začela s serijo vprašanj, na katera je Lance Armstrong lahko odgovoril le z da ali ne. Vprašala ga je, ali je kdaj uporabljal prepovedane substance, da bi izboljšal svoje kolesarjenje, ali je bila ena od teh substanc eritropoetin (EPO), ali je kdaj uporabljal krvni doping oz. krvne transfuzije, ali se je posluževal testosterona, kortizona, rastnega hormona? Odgovor na vsa ta vprašanja je bil: "Da."

"Začelo se je že na začetku moje kariere, sredi devetdesetih. Na začetku sem uporabljal kortizon," je Lance povedal glede svojih začetkov v svetu dopinga. Povedal je, da je večina kolesarjev takratne generacije uporabljala doping, takšne ali drugačne vrste, čeprav ni poimensko obtožil nobenega drugega kolesarja. "Nisem jaz izumil kulture dopinga. A tudi nisem naredil nič, da bi jo ustavil in to je moja napaka. Mislim, da nisem uporabljal nobene snovi, ki je ne bi tudi drugi."

Armstrong je nato potrdil, da je doping uporabljal na vseh sedmih Dirkah po Franciji na katerih je zmagal in zatrdil, da tega gotovo ne bi mogel doseči brez prepovedanih snovi. Dejal, da se takrat ni počutil krivega in da se niti ni počutil, da bi goljufal. "To sem razumel kot izenačitev pogojev. Zagotovo nisem jemal snovi, ki jih drugi ne bi."

"To je bil profesionalen, a konzervativen program"

Armstrong je odgovoril tudi na navedbe Usade, da je ekipa US Postal v času, ko je zanjo kolesaril Američan, razvila najbolj sofisticiran in profesionalen dopinški program v zgodovini športa. "To je gotovo bil profesionalen, in če hočete, pameten program, toda bil je tudi konzervativen, ni bil tvegan in bil je usmerjen na pomembne stvari. Zame je bila pomembna le ena dirka. Gotovo pa ne moremo reči, da je bil to bolj izpopolnjen dopinški program, kot tisti, ki so ga izvajali v 70. in 80. letih v Vzhodni Nemčiji. To pač ni res. Pri US Postalu smo imeli skrivne telefone in skrivne besede. Za EPO smo npr. uporabljali besedo Poe (Edgar Allan Poe, ameriški pesnik rojen v Baltimoru, op. p.)."

lance armstrong | Avtor: Reuters Reuters
Armstrong je sicer priznal krivdo, a ni hotel potrditi, da je bil sam vodja dopinškega programa. Zanikal je, da bi druge silil k uporabi dopinga. Prav to pa mu očitajo mnogi, ki so postali žrtev njegovih tožb. Ena izmed njih je tudi Betsy Andreu, žena nekdanjega kolesarja in Armstrongovega moštvenega kolega Frankyja Andreuja, ki je ves čas zatrjevala, da je bil Lance idejni vodja dopinškega programa pri US Postalu. "Če je Lance poklical Tylerja Hamiltona in mu dejal, da grejo jutri z letalom v Valencio, kjer se bodo posluževali krvnega dopinga, je Tyler pač moral iti. V žepu je imel celoten Uci. Vedel je, kdo se dopingira in če mu je kdo postal nevaren, so ga takoj ujeli na testiranju. Prav to se je zgodilo Hamiltonu, ko ga je prehitel na eni izmed dirk pred Tourom. Nadzoroval je tudi opremo, ogromne količine denarja, zasebno letalo ..." je po intervjuju za CNN zatrdila Betsy, ki je bila zelo razočarana nad pogovorom med Oprah in padlim šampionom.

"Testiranja so zdaj drugačna"

"Moje priznanje je prišlo prepozno za večino. To je moja napaka. Da premagaš bolezen, sedemkrat zmagaš na Touru, imaš srečen zakon in otroke ... To je bila mitska podoba, toda neresnična. Vse skupaj je bila laž," se je s pepelom posul Lance.

Armstrong je zatrdil, da je bil dopingiran le do leta 2005. Ob "comebacku" leta 2009 naj bi bil torej čist. "Če se ne bi vrnil v kolesarstvo, danes najbrž ne bi sedel tukaj. Moj povratek ni bil dobro sprejet s strani Floyda Landisa," je povedal Teksačan. Floyd Landis je bil eden izmed Armstrongovih moštvenih kolegov in prav njegovo pričanje na oddaji Nightline, ko je priznal svoje in Lancovo goljufanje, je bilo eno ključnih v vsej zadevi.

Armstrong je še dodal, da so sedanja testiranja mnogo bolj natančna in učinkovita kot v preteklosti. "Takrat me ni bilo strah, da bi me ujeli. Sedaj je testiranje drugačno. Včasih so nas testirali le na dirkah, niso prišli na dom ali na priprave. Sedaj je več poudarka na testiranjih izven samega tekmovanja, kar je tudi prav. Včasih te niso ujeli, če si stvari vzel ob pravem času. Učinkovitejša testiranja in biološki potni list sta vse to spremenila."

Oprah je nato Armstronga tudi vprašala, zakaj je potem tožil medije in posameznike, ki so ga obtoževali dopingiranja, če je vedel, da so obtožbe resnične? "To je bilo ravnanje človeka, ki je mislil, da lahko nadzoruje vse posledice," je odgovoril Američan.

Intervju je bil sicer posnet že v ponedeljek na Armstrongovem domu v Austinu v Teksasu. Drugi del intervjuja bodo predvajali v noči na soboto.

Več sledi ...

Komentarjev 1
  • puksicd 11:13 18.januar 2013.

    Edgar Allan Poe, ne pa "Allen".