Magazin > Odnosi in prosti čas
90 ogledov

Aromaterapija za lažji porod

sivka Shutterstock
Ste vedeli, da so naravna eterična olja, osnovna olja in hidrolati odlični za nego nosečniškega trebuščka, za masiranje presredka, da si lahko z njimi olajšate porod ali pomagate pri depresiji?

Nosečnost je vznemirljivo in hkrati občutljivo obdobje, ko morate še posebej dobro poskrbeti zase, saj se vse, kar se vam dogaja v življenju, vse, kar uživate in nanašate na kožo, prenaša na plod. "Tudi pri izboru in uporabi eteričnih olj je zato potrebna posebna previdnost, " pravi aromaterapevtka Maja Šantl.

Preverjeno varno lahko v tem obdobju uporabljate eterična olja mandarine (zelene in rdeče), rožne pelargonije, rimske kamilice, vrtnice in ylang ylanga, po četrtem mesecu tudi sivke, v določenih primerih pa tudi nekatera druga. Koncentracija eteričnih olj je v nosečnosti nižja, na 10 ml osnovnega olja za nego ali masažo telesa lahko uporabite samo 2 do 3 kapljice eteričnih olj, v kopeli pa do 4.

Meta za slabost
"Pri jutranji slabosti si lahko pomagate z eteričnim oljem navadne mete (ne poprove mete). 4 do 6 kapljic dodate v posodo vrele vode, ki jo ponoči postavite zraven postelje, ali pa na vzglavnik kanete 1 kapljico, malo preden greste spat, " razlaga aromaterapevtka.

Krčne žile in hemeroidi

Za težave s krčnimi žilami in hemeroidi pa boste dobro poskrbeli z avokadovim oljem, oljem grozdnih pešk ali lešnikovim oljem ter dodatkom eteričnega olja rožne pelargonije in ciprese. Z mešanico olja sladkega mandlja in eteričnega olja sivke si lahko masirate tudi presredek, da koža ostane voljna in elastična.

Proti strijam

Z uporabo olj in masel lahko odlično negujete kožo nosečniškega trebuščka ter pomagate preprečiti nastanek strij. Za nego nosečniškega trebuščka si lahko pripravite odlično masažno mešanico, za katero lahko izbirate med oljem mareličnih jedrc, sladkega mandlja, avokadovim in jojobinim oljem ter karitejevim maslom, dodate pa eterični olje (zelene) mandarine in sivke.

Za lažji porod

Pred in med porodom lahko z eteričnimi olji poskrbite za sprostitev, predvsem z univerzalnim eteričnim oljem sivke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.