Šport > Nogomet
58 ogledov

Arsenal razbil Villo za 12. zvezdico

arsenal fa cup EPA
"Topničarji" so po večletni pokalni suši že drugič zapored dvignili pokal FA in postali najuspešnejše moštvo v zgodovini tekmovanja (4:0).

Theo Walcott je po hat-tricku v prejšnjem tednu začel finale pokala FA proti Astonu Villi od prve minute. Jack Wilshere je bil kljub pravemu evrogolu zrel le za klop, Wojciech Szczesny pa se je vrnil v vrata londonske ekipe, ki ji je v nasproti stal tudi vprašljivi Villin vratar Shay Given.

Nekdanji čuvaj mreže Newcastle Uniteda je podrl svojevrsten rekord, saj se je v finale najstarejšega tekmovanja na svetu vrnil po kar 17-letni odsotnosti, nazadnje je na državnem stadionu igral ravno s "srakami", v ekipi Ville pa je mesto ohranil tudi zaželeni vezist Jack Grealish, medtem ko je morda svojo zadnjo tekmo v rdeče-modrih barvah začel prvi strelec Christian Benteke.

Branilci naslova so začeli podjetneje in Alexis Sánchez si je v kazenskem prostoru priigral dober položaj za podajo v sredino, ki jo je pred londonskimi napadalci pred vrati požrtvovalno v kot izbil Ron Vlaar. Vroče je bilo pred birminghamskimi vrati tudi v 15. minuti, ko je po uigranem prostem strelu Sánchez v sredino podal idealno žogo Laurentu Koscielnyju, toda Given je njegov poskus z glavo fantastično pričakal z desnico in rešil zgodnji zaostanek.

Navijači so pomotoma že slavili minuto kasneje, ko je po predložku Héctorja Bellerína junak lanskoletnega finala Aaron Ramsey v padcu zatresel le zunanji del mreže. Veliko lepšo priložnost je Valižan dobil v 20. minuti, ko je po visoki žogi Mesuta Özila sicer srečno prišel do strela z volejem z idealenga položaja pred Givnom, a meril prek vrat.

Rešitve v 24. minuti ni bilo več, vsaj tako se je zdelo, ko je Walcott tekel na prelepo podajo Özila le nekaj metrov pred vrati Givna, kjer pa je njegov matni strel v zadnjem hipu čudežno ustavil Kieran Richardson. Toda Walcottu na vodilni zadetek ni bilo potrebno čakati dolgo - po akciji na levem krilu, ki jo je s podajo Nachu Monrealu začel ravno angleški reprezentant, mu je žogo z glavo po predložku vrnil Sánchez, Walcott pa jo je z volejem zabil ob bližnjo vratnico za vodstvo.

Drugi polčas bi se težko začel bolje za Arsenal, ki je po zaslugi fantastičnega zadetka Sáncheza storil velik korak k ubranitvi trofeje že po nekaj minutah. Sánchez si je priigral nekaj prostora in v 50. minuti z več kot 30 metrov z vso silo udaril po žogi, ki je v nenaravnem letu s pomočjo prečke zatresla mrežo nemočnega Givna. Villin trener Tim Sherwood je moral reagirati in Charlesa N'Zogbiaja je zamenjal Gabriel Agbonlahor.

alexis sanchez arsenal | Avtor: EPA EPA


Glasni navijači "topničarjev" so se znova veselili že pet minut kasneje, toda sodniki so gol Walcotta po novi izvrstni obrambi Givna in predložku Sáncheza upravičeno razveljavili. Given je moral znova premeteno posredovati po močnem strelu Santija Cazorle, ki bi lahko v enem naslednjih napadov znotraj kazenskega prostora z levico že odločil vprašanje o zmagovalcu.

Pol ure pred iztekom rednega dela je pobegnil še Walcott, ki pa ob Givnu in Joresu Okoreju na robu kazenskega prostora ni uspel pospraviti žoge v prazna vrata. Princ William, ki je kot častni predsednik Angleške nogometne zveze (FA) pozdravil obe moštvi pred tekmo in si jo tudi ogledal s tribune, je vseeno le nemočno spremljal novo londonsko slavje v 62. minuti, ko je po kotu najvišje skakal Per Mertesacker, ki ga je žoga srečno zadela v ramo in po neprepričljivem strelu z glavo vseeno končala v mreži za 3:0.

Walcott bi lahko z zelenice odšel z novim zadetkom, toda po pobegu pred Givna je v visokem loku osamljen s strani meril mimo gola. Arsene Wenger mu je takoj za tem v 77. minuti namenil ovacije Wembleyja, ko je Angleža zamenjal reprezentančni kolega Jack Wilshere.

"Villainsi" niso imeli sreče in po tem, ko je prodrl rezervist Agbonlahor in ga je očitno na robu kazenskega prostora zrušil Francis Coquelin, glavni sodnik ni dosodil nič, niti prostega strela ne, odločitve moža v črnem pa so do konca jezile Birminghamčane, ki so iskali vsaj tolažilni zadetek.

V rumeno (in nekaj rdeče) obarvani sektor Arsenalovih navijačev je stoje pozdravil menjavo Sáncheza v 90. minuti, ko se je glavni up Čila na prihajajoči Copi Américi umaknil povratniku po poškodbi Alexu Oxladu-Chamberlainu. Muk Ville še ni bilo konec in piko na i je globoko v triminutnem sodnikovem podaljšku pritisnil Giroud, ki se je prikradel za hrbet obrambe in z bližine lepo izkoristil podajo rezervista Oxlada-Chamberlaina za končnih 4:0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.