Slovenija
489 ogledov

Arsenić: Andrej Beuc je naredil veliko napako

Andrej Beuc FB
Iskanje 34-letnega Andreja Beuca, ki je izginil po nedeljskem skoku v Drino, se nadaljuje. Kritik na račun reševalcev je vedno več, neustrezno razporejenost reševalcev pa priznavajo tudi v podjetju Euro Security. Profesionalni skakalec medtem ocenjuje, da je veliko napako pri skoku storil tudi Beuc.

Člani potapljaških klubov iz Bjeline in Brčkega ter profesionalni gasilci iz Zvornika nadaljujejo iskanje 34-letnega Andreja Beuca, ki je v nedeljo po skoku v Drino izginil v vodi. Razmere v vodi so se medtem še poslabšale, zaradi nedavnih obilnih padavin je ta še bolj motna.

"Zaradi motne vode moramo biti zaradi varnosti potapljačev še bolj pazljivi, vendar bomo iskanje nadaljevali. Po dosedanjih izkušnjah je najbolj smiselno iskati v skritih predelih Drine in tako imenovanih žepih," je povedal predstavnik potapljaškega kluba Neđo Mićić Tulija.

Sestra: Zelo sem razočarana nad organizacijo

"Ne morem verjeti, da ga ne morejo najti," je za televizijo RTRS dejala Beučeva sestra, ki je skupaj z mamo včeraj prispela na kraj nesreče. "Gledala sem posnetke, zelo sem razočarana nad organizacijo. Čolni so bili predaleč, sicer bi ga lahko rešili."

Kot pravi Tulija, obstaja tudi verjetnost, da bo, če se ni zataknilo, voda naplavila truplo. To se ponavadi dogaja tretji ali četrti dan po utopitvi.

Andrej Beuc, ki je bil profesionalni padalec, adrenalinski športnik in udeleženec številnih mednarodnih turnirjev v skokih v vodo, je z mostu v Zvorniku v Drino skočil v nedeljo, 7. avgusta ob 16.50. Po skoku je najprej izplaval in z roko nakazal, da potrebuje pomoč nato pa izginil v vodi.

Si je zlomil vretence?

Nekdanji reprezentant Jugoslavije v skokih v vodo Nenad Arsenić meni, da je Beuc napravil veliko napako, ko je pri skoku z 20 metrov v vodi pristal z ne povsem iztegnjenimi rokami. 
"Po tej napaki je vse odvisno od položaja glave. Beucova glava je bila, kot sem videl na posnetkih, pri vstopu v vodo pod kotom 90 stopinj in usmerjena proti trebuhu. Andrej je verjetno dobil udarec v tilnik pri katerem se je poškodovalo četrto vretence. Čer se to zgodi, človek izgubi nadzor nad rokami in drugimi deli telesa," pojasnjuje Arsenić.

"V vodi bi morala biti vsaj dva potapljača"

Kot meni skakalec, bi lahko Beuc pri skoku v Drino tudi udaril s čelom, dobil pretres možganov in se onesvestil. "To je mogoče, ko se v vodo skače z višine več kot 15 metrov, roke pa se ne postavijo pred glavo. Vendar je to v tem primeru manj verjetno. Končno besedo naj imajo zdravniki, ki bodo znali pojasniti, kaj se je zgodilo," še pravi Arsenić, ki poudarja tudi, da bi med skoki v Zvorniku morala biti dva potapljača več čas v vodi, posebej zato, ker je bila voda precej motna. 

"Andreja sem osebno poznal, skupaj sva skakala v Jajcu, je profesionalni padalec in izkušen skakalec. Trikrat je splaval na površje. Žal mi je, da potapljači niso skočili," dodaja Arsenić.

Za varovanje skakalcev, ki so sicer skakali na lastno odgovornost, je skrbelo podjetje Euro Security iz Beograda.Kot je povedal predsednik občine Mali Zvornik Zoran Jevtić, so imeli reševalci, ki so bili razdeljeni v dve skupini, vse potrebne licence za reševanje. Sedaj ugotavljajo, kako je prišlo do incidenta.

Iz podjetja Euro Security sosporočili, da njihovi reševalci niso bili ustrezno razporejeni in da je zato najverjetneje prišlo do utopitve skakalca, poroča STA.

"Dve ekipi sta bili angažirani za reševanje in če bi bili postavljeni tam, kjer bi bilo potrebno, verjetno ne bi prišlo do utopitve. Čoln z reševalci je bil premaknjen, pravilo pa je, da reševalci skočijo v vodo pet sekund po tem, ko skakalec ne izplava na površje."

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 15
  • Žurnalček 22:12 10.avgust 2016.

    Če že mora nekoga biti sram , je to lahko edino nastopajočega , da gre skakat z mostu , kjer so pred 22 leti ljudem rezali vratove in jih z tega istega mostu metali v Drino ! Glupi ste ...prikaži več da bolj glupi biti ne morete !

  • Žurnalček 22:09 10.avgust 2016.

    Kakšni bizgeci ste samo primer . Pride en Slovenc iz Trbovelj v Knin zaradi vzpona na Dinaro . Ker je mislil , da so na Hrvaškem vsi samo Hrvati , je jebal Srbom mater na najbol prostaški način. Sreča , ...prikaži več da mat kurbo niso zastopel , pripeljali so mi ga pa pokazat - zemljaka ! Ko sem ga slišal , sem ga potegnil vstran in mu rekel , da naj takoj spoka na vlak , če želi še živ pridet domov , kajti v Kninu Hrvatov bilo ni !!!!!

  • Žurnalček 22:04 10.avgust 2016.

    Slovenci in SLovaki najbolj prtegnjeni ljudje v Evropi , kajti hodijo po mestih , kjer normalnemu človeku niti na pamet ne pade . Bizgeci prve klase . Pa pejte no še mal v Aušvic, Dahau in Belsen tekmovat ! ...prikaži več! V katerem športu ? Pa budale bodo že nekaj našle !