Slovenija
20 ogledov

Arso opozarja na močno sneženje

 Korensko sedlo Promet.si
Slovenija naj bi v nedeljo res dočakala prvo resnejšo pošiljko snega v letošnji zimi. Arso je že izdal opozorilo. Na cestah naj nevšečnosti ne bi bilo, zimske službe so pripravljene.

Arso je izdal opozorilo, oranžni alarm, glede obilnega sneženja v noči iz sobote na nedeljo. Rahel sneg se bo pojavljal že jutri sredi dneva. V noči na nedeljo pa se bodo padavine okrepile in razširile na vso državo. V notranjosti bo večinoma snežilo, dodajajo na Arsu. V noči na ponedeljek bodo padavine povsod ponehale. V ponedeljek bo suho, vetrovno in mrzlo, potem pa posamezne snežne plohe na Arsu spet pričakujejo v torek.

Pričakovana količina novega snega od sobote zvečer do nedelje zvečer: hriboviti svet zahodne Slovenije, Notranjska, Kočevska 30 do 40 cm, drugod 15 do 30 cm.

Zimske službe so pripravljene

Zima se na slovenskih avtocestah sicer začenja že 15. novembra, ko morajo biti vsa vozila na naših cestah ustrezno opremljena. Vodja sektorja za vzdrževanje cest na direkciji za ceste Ljiljana Herga je že takrat zagotovila, da so naše ceste na zimo pripravljene.

Kot je pojasnila, je v njihovi zimski službi 1.120 delavcev koncesionarjev, ki imajo na voljo skupaj skoraj 1.500 plugov, posipalcev in druge mehanizacije. Herga sicer izpostavlja, da se akcije zimske službe začnejo s preventivnim posipanjem, plužiti pa začnejo šele, ko je na cestišču tri do pet centimetrov snega.

Okoli 450 delavcev Darsa bo skrbelo za 606 kilometrov avtocest in hitrih cest, je medtem sredi novembra napovedal Matej Malgaj z upravljalca slovenskega omrežja. Dela bodo izvajali z 270 vozili, zagotovljenih pa imajo nekaj več ko 40.000 ton posipnih materialov in okoli dva milijona litrov kloridov. Kot je povedal, mora biti v času močnega sneženja prevozen vsaj en vozni pas, v nobenem trenutku pa na cestišču ne sme biti več kot 10 centimetrov snega. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.