Šport
52 ogledov

Aru oblekel rdečo majico

Fabio Aru EPA
Španec Ruben Plaza Molina, kolesar ekipe Lampre-Merida, je zmagovalec 20. etape kolesarske dirke po Španiji. Do spremembe je prišlo v skupnem seštevku, novi vodilni je Italijan Fabio Aru.

Ruben Plaza Molina je imel na koncu minuto in šest sekund prednosti pred Portugalcem Josejem Goncalvesom (Caja Rural) in Italijanom Alessandrom De Marchijem (BMC) na drugem oziroma tretjem mestu.

Fabiu Aruju je uspelo, kar je napovedal skupaj z vodstvom njegove Astane - zlomiti vodilnega Nizozemca Toma Dumoulina, nadoknaditi šest sekund zaostanka in skočiti na prvo mesto skupnega seštevka. Italijana le še formalnost loči do končne zmage na Vuelti, saj mora odkolesariti le še nedeljsko zadnjo etapo od Alcale de Henaresa do Madrida.

"S to zmago se zahvaljujem moštvenim kolegom, danes ne gre samo zame. Celotno Vuelto so bili fenomenalni, predvsem Mikel Landa, Luis Leon Sanchez in Dario Cataldo. V mislih imamo tudi fanta, ki ju ni tu, Paola Tiralonga in Vincenza Nibalija. Imeli smo težave na startu, toda trdo smo delali in bili enotni," je po prihodu v cilj povedal Aru.

Predzadnja etapa španske pentlje bi še lahko spremenila vrstni red v skupnem seštevku in ga tudi je. Do danes Dumoulin ni kazal znakov ranljivosti, zato je vodstvo Astane večkrat dejalo, da ima Aru v etapi s štirimi vzponi prve kategorije priložnost, če Nizozemca zlomijo skupaj.

Dobrih sto kilometrov pred ciljno črto se je iz glavnine odpeljal Molina, ki je v svojem ritmu "požiral" kilometre, kmalu pa je postalo jasno, da je tokrat njegov dan. Petdeset kilometrov pred ciljem pa se je začelo: Aru je skočil z Mikelom Lando, kolesarji, ki so bili prvi vrhu skupnega seštevka, so šli za njima, pod vrhom tretjega vzpona pa je Aru Dumoulinu zadal usodni udarec. Hitro je imel 20 sekund prednosti, Nizozemec je zaostanek prepolovil, več pa ni zmogel.

Po le nekaj kilometrih je bilo jasno, da je Aru na dobri poti, da si privozi rdečo majico, ko je začel Nizozemec zmajevati z glavo, pa je bilo njegovega boja konec. Do konca etape se je njegov zaostanek le še večal - Aruju sta se iz ubežne skupine na pomoč vrnila še dva moštvena kolega - razlika se je ustavila pri 7:30 minute.

Aru je prišel v cilj na 24. mestu z zaostankom 3:38 minute. Skupno ima pred nedeljsko zadnjo etapo 1:17 minute prednosti pred Špancem Joaquimom Rodriguezom in še 12 sekund več pred Poljakom Rafalom Majko. Dumoulin je padel na šesto mesto. Luka Mezgec (Giant-Alpecin) je prišel v cilj na 105. mestu in z zaostankom 19:43 minute, skupno je 108.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.